Julkaistu 21.4.2023

Ruohikkopalovaara: luvaton nuotio kansallispuistossa voi tulla kalliiksi

Metsähallituksen Luontopalvelut toivoo, että erityisesti viikonloppuna luontoon lähtevät nuoret ymmärtäisivät, että nuotion teko kansallispuiston luontoon on laitonta ja nuotion tekemisestä saa sakot. Nuuksion kansallispuistossa laittomat nuotiot ovat lisääntyneet. Viime viikonlopun jäljiltä erävalvonta löysi useita laittomia tulipaikkoja.

Nuotion jälkiä ja polttopuita luonnossa.
Nuuksion kansallispuistosta löydetty laiton nuotio. Kuva: Tommi Suonpää / Metsähallitus.

Ilmatieteen laitos on antanut ruohikkopalovaroituksia viikonlopuksi Etelä-Suomeen useaan eri maakuntaan: https://www.ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset. Kun ruohikkopalovaara on voimassa, nuotion saa tehdä kansallispuistossa ainoastaan keittokatoksissa ja hormillisissa tulisijoissa. Rajoitukset koskevat viikonloppuna esimerkiksi Nuuksion ja Sipoonkorven kansallispuistoja Uudellamaalla (kansallispuistot kartalla: https://www.luontoon.fi/kansallispuistot).

– Valvontaa tehdessäni näen tilanteita Nuuksiossa, joissa nuoret ihmiset ovat hakeneet vilkkaan virallisen nuotiopaikan läheisyydestä omaa rauhaa ja tehneet nuotion maastoon puuliiterin lähelle. Usein laittomat nuotiot ovat kauniilla paikoilla kallioilla. Osa tietää tekevänsä väärin. Osa puolestaan luulee, ettei nuotiota saa tehdä metsään, mutta kalliolle saa. Sakot ovat ikävä yllätys, erätarkastaja Tommi Suonpää kertoo.

Luonnonsuojelualueella luvattomasta tulien teosta saa keskimäärin 12 päiväsakkoa. Jos ruohikkopalovaroitus on voimassa, sakkojen määrä kasvaa. Nuotion sytyttäjä on velvollinen korvaamaan myös kustannuksia, jos palo leviää ja paikalle tarvitaan pelastuslaitosta.

– Nuuksiossa on paljon myös telttailijoita. En usko, että kukaan haluaa aiheuttaa tilannetta, jossa tuli leviää ja samalla alueella nukkuu ihmisiä, Suonpää sanoo.

Laittomat nuotiot voivat myös helposti jäädä kytemään maan alle pitkäksikin aikaa, kun alla on paikoin pehmeää turvemaata.

Lisätietoja

  • Erätarkastaja Tommi Suonpää, tommi.suonpaa@metsa.fi, p. 020 639 4683