Julkaistu 23.7.2018

Rumakurun vanha kämppä saa uusia hirsiä lahonneiden tilalle

Rumakurun vanha tupa on yksi Saariselän alueen vanhimpia rakennuksia. Tupaa kunnostetaan Eduskunnan autiotupien korjaukseen myöntämällä rahalla heinäkuun puolivälistä elokuun loppuun, jona aikana tupa on pois käytöstä.

Rumakurun vanha tupa. Kuva: Siiri Tolonen / Metsähallitus

Rumakurun vanha kämppä on monelle tuttu retkikohde. Kämppä on rakennettu 1800-1900-lukujen vaihteessa. Rumakurun vanhan kämpän rakentajista ei ole varmaa tietoa, mutta lähialueen kaivuujäljet viittaavat kullanetsijöiden rakentaneen sen omaksi tukikohdakseen. Toisen tiedon mukaan kämppä on poromiesten rakentama.

Kämppä tarvitsee hirsirakennuksen elinkaaressa tyypillisen korjaustoimenpiteen eli alimpien lahonneiden seinähirsien vaihdon. Korjaustoimenpidettä kutsutaan kengitykseksi. Samalla myös tarkastetaan alapohjan kunto ja korjataan tarvittaessa. Tuvan ympärillä tehdään myös maanmuokkaustoimenpiteitä, koska rakennus on rakennettu osittain maan alle.

Kunnostustyön tekee vanhojen rakennusten restaurointityöhön erikoistunut M. Korkeasalo Oy. Kunnostussuunnitelmat on hyväksytetty Museovirastossa.

Kunnostustyö tehdään pääsääntöisesti elokuun aika ja Rumakurun vanha tupa on jälleen retkeilijöiden käytössä 1.9. Lähellä ovat kuitenkin Luulammen päivätupa ja uusi Rumakurun päivätupa, joissa retkeilijät voivat levähtää.

Lisätietoa
Erikoissuunnittelija Siiri Tolonen, Metsähallitus, p. + 358 40 860 3800
Rumakurun vanha päivätupa (www.luontoon.fi)
Rumakuru vanha kämppä (www.luontoon.fi)