Julkaistu 20.5.2020

Retkietiketti tuo raikkaan tuulahduksen suomalaisten etikettikeskusteluun

Etiketit on tehty helpottamaan elämää niin arjessa kuin juhlassa. Nyt Suomen etikettikeskustelu viedään tennissukista ja poskisuudelmista luontoretkille! Retkietiketti auttaa luonnossa liikkujia retkeilemään luontoa ja kanssaretkeilijöitä kunnioittaen. 

Luonnossa liikkuminen on suositumpaa kuin koskaan. Kansallispuistojen käyntimäärät ovat nousseet jo vuosia; viime vuonna kansallispuistoihin tehtiin ennätykselliset yli kolmea miljoonaa käyntiä. Uusia ennätyksiä on varmasti myös odotettavissa, sillä kulunut kevät on herättänyt jälleen uusia kulkijoita luonnonhelmaan.   

Metsähallitus ja ympäristöministeriö lanseeraavat nyt retkeilijöiden käyttöön oman etiketin. Kuin juhliin valmistautuva pukee itsensä ja käytöksensä juhlien vaatimalla etiketillä, nyt jokainen retkeilijä voi ajatella pukeutuvansa Retkietikettiin lähtiessään nauttimaan kansallispuistoistamme tai muista upeista luontokohteista. 

Retkietiketti tiivistää luonnossa liikkujan muistilistan viiteen sääntöön 

1. Kunnioita luontoa 

2. Suosi merkittyjä reittejä 

3. Leiriydy vain sallituille paikoille  

4. Tee tulet vain sallituille paikoille 

5. Älä roskaa 

Näistä tarkempia ohjeita löytyy sivustolta www.luontoon.fi/retkietiketti. 

Retkietiketistä kerrotaan laajalti eri kanavissa. Alkuun muistutellaan em. viidestä säännöstä. Myöhemmin voidaan Retkietiketin avulla kertoa vaikka vain yhdestä teemasta, esim. maastopalovaroituksen aikaan. Tavoitteena on, että luontoon suuntautuva Suomi jakaisi etikettikuvastoa somekanavissaan. Muista someilussa #retkietiketti! 

Metsähallituksen Luontopalvelut ja ympäristöministeriö toivovat, että suomalaisen etikettikeskustelun sydän siirtyy nyt ulkoilmaan ja puhuu kestävän retkeilyn ja luonnon puolesta.  

Lisätietoja: 

viestintäpäällikkö Päivi Rosqvist, Metsähallituksen Luontopalvelut, paivi.rosqvist@metsa.fi, p. 0206 39 4645