Julkaistu 4.12.2019

Retkeilyalueiden kehittäminen käynnistyy Hämeenlinnassa, Taivalkoskella ja Vaalassa

Metsähallitus on aloittanut Evon, Kylmäluoman ja Oulujärven retkeilyalueiden kehittämisen käynnistämällä kilpailutuksen näiden alueiden yleissuunnitelmien laatimisesta. Hankinta-ilmoitus on luettavissa Hilmassa ja Metsähallituksen tarjouspalvelussa.

Retkeilyalueille laaditaan maankäytön kehittämissuunnitelmat, jotka ohjaavat ja tukevat luontomatkailuelinkeinojen kehittämistä. Maankäytön suunnitelmissa selvitetään ja arvioidaan luontomatkailua tukevan palvelurakentamisen sijoittuminen alueille pitkällä aikajänteellä. Suunnitelmia tullaan hyödyntämään myöhemmin alueiden yleis- ja asemakaavahankkeissa.

– Suunnitelmat teetetään yhdessä kuntien kanssa. Olemme todella iloisia siitä, miten aktiivisesti kunnat ovat olleet tässä mukana ihan alkumetreiltä asti, kehityspäällikkö Jere Rauhala Metsähallituksesta kertoo.

– Hämeenlinnassa kaupunki on ottanut suunnitelma-alueeseen mukaan myös omia maitaan ja suunnitelma hankitaan siellä Metsähallituksen ja kaupungin yhteishankinta, Rauhala kertoo.

Hyviä kokemuksia Ruunaalta ja Hossasta

Metsähallitus teetti tänä vuonna vastaavan suunnitelman myös Lieksaan Ruunaan retkeilyalueelle ja se on saanut hyvän vastaanoton.

– Retkeilyalueiden ongelmaksi on todettu se, että yksityiset yritykset eivät ole voineet investoida juuri sellaisiin rakennuksiin, jotka olisivat niille tarpeellisia. Sen sijaan Metsähallitus on ylläpitänyt rajallisin resurssein retkeilyalueella olemassa olevaa rakennuskantaa, Rauhala kertoo.

Jatkossa tulemme toimimaan retkeilyalueilla niin, että niille voivat investoida myös yksityiset. – Työpaikat ja aluetalousvaikutukset syntyvät matkailijoiden pidemmän viipymän kautta, jota edesauttavat asianmukaiset majoitustilat, Rauhala sanoo.

– Meillä on hyviä kokemuksia myös Suomussalmen Hossasta, jossa retkeilyalue lakkautettiin, kun alueelle perustettiin kansallispuisto. Tällöin paikallisille toimijoilla syntyi investointimahdollisuus, jota he ovat myös käyttäneet rakentamalla uusia, nykyaikaisia majoitustiloja, Rauhala kertoo.

– Suunnitelmatarjoukset pitää jättää 18. joulukuuta mennessä ja tavoitteenamme on, että suunnitelmien tekoon päästään jo tammikuussa, Rauhala kertoo. Näin olleen suunnitelmat olisivat valmiita ensi syksynä ja kunnat voisivat huomioida ne ensi vuoden kaavoituskatsauksissaan.

Kylmäluoman retkeilyalue Taivalkoskella tunnetaan kirkasvetisistä lammista ja järvistä. Kylmäluomalla on opastuskeskus, esteetön leirintäalue karavaanipaikkoineen sekä vuokramökkejä.

Evon retkeilyalue Hämeenlinnassa on hyvin saavutettavissa eteläisen Suomen isoista kaupungeista. Evolla on vuokrakämppiä, leirialue ja liikuntaesteisille sopivia retkeilypalveluita.

Oulujärven retkeilyalueen upeat saaret ja hiekkarannat houkuttelevat veneilijöitä ja melojia, ja Manamansalon tavoittaa myös autolla. Veneily onnistuu ilman omaakin venettä, sillä soutuveneitä ja kajakkeja voi myös vuokrata. Oulujärvi on osa Rokua Geoparkia. Oulujärvellä on leirintäalue ja vuokramökkejä.

Lisätiedot
Kehityspäällikkö Jere Rauhala, Metsähallitus Kiinteistökehitys, jere.rauhala@metsa.fi, 0400 825 983