Julkaistu 26.11.2019

Retkeilijän vinkkipankki Retkeilyn ABC on uudistunut

Retkeilijöille ja ulkoilijoille suunnatulla Luontoon.fi-sivustolla paitsi esitellään retkikohteita, myös kerrotaan perustietoa retkeilystä. Suomen Ladun, Suomen Partiolaisten ja Metsähallituksen Luontopalvelujen yhdessä tuottamasta Retkeilyn ABC -osiosta löytyy kattavasti tietoa retken suunnittelusta, varusteista, majoittumisesta ja muista retkitaidoista. ABC-osiota on nyt uudistettu ja järjestelty helpommin käytettävään suuntaan.

Ulkoilun ja retkeilyn asiantuntijat, Suomen Latu ja Partiolaiset, sekä Metsähallituksen Luontopalvelut ovat tuottaneet Retkeilyn ABC:n materiaaleja osana suosittua Luontoon.fi-verkkopalvelua jo vuosien ajan. Lisääntyneen retkeilyn ja ulkoilun myötä nousi tarve vinkkien viilaamiselle, jotta ne palvelisivat nykyajan retkeilijää mahdollisimman hyvin.

Talviretkellä Repovedellä. Kuva: Saara Lavi, Metsähallitus.

Retkeilyn ABC -osiota on uudistettu syksyn aikana. ABC:n etusivulle on koottu teemoja, joita klikkaamalla löytyy helposti retkitietoa eri tarpeisiin, lähditpä sitten päiväretkelle, ensimmäiselle yön yli -retkelle tai ensimmäiselle vaellukselle. ABC-osiosta löytyy vastauksia muun muassa vastuulliseen retkeilyyn, tulentekoon, turvallisuuteen ja majoittumiseen. Lisäksi löytyy valmiita varustelistoja ja retkiruokaohjeita. Sivustolle on lisätty myös lyhyitä havainnollisia ohjevideoita sekä retkeilyaiheisia artikkeleita.

Retkeily on yksi suosituimmista liikuntamuodoista

Suomen Ladun tuore tutkimus kertoo, että retkeily on yksi aikuisten suosituimmista liikuntamuodoista. Kaksi kolmasosaa suomalaisista on retkeillyt viimeisen vuoden aikana. Retkeilyn suosio näkyy myös kansallispuistojen ja muiden retkikohteiden lisääntyneissä käyntimäärissä sekä Suomen Ladun ja Partiolaisten jäsenmäärissä.

Retkeilytutkimuksen mukaan yleisin syy siihen, miksi viimeisen vuoden aikana ei ollut retkeilty, oli ajan puute. Lisäksi retkiseuran, retkeilytaitojen tai sopivien varusteiden puute olivat varsin usein mainittuja syitä retken toteutumatta jäämiselle. Suomen Latu ja Partiolaiset ohjaavat retkeilytaidoissa, mutta vinkkejä ja tietoa voi hakea myös Retkeilyn ABC:n kautta.

Verkkopalvelun kehitystyö jatkuu edelleen ja retkeilytietoutta päivitetään myös Luontoon.fi:n ruotsin- ja englanninkieliseen osioon.

Lisätietoja

  • Retkeilyn ABC (www.luontoon.fi/retkeilynabc)
  • Suomen Ladun tutkimus 25.9.2019: Retkeily yksi suosituimmista liikuntamuodoista (www.suomenlatu.fi/uutiset/ulkoile/2019/tutkimus-retkeily-yksi-suosituimmista-liikuntamuodoista)
  • Suomen Latu, viestintä- ja markkinointipäällikkö Panu Könönen, puh. 040 703 6209
  • Suomen Partiolaiset, kasvatuskoordinaattori Henni Turkia-Tiensuu, puh. 040 833 9415
  • Metsähallitus, Luontopalvelut, suunnittelija Outi Mäenpää, puh. 040 5244 768

Kuvassa talviretkeilijöitä Repovedellä. Kuva: Saara Lavi, Metsähallitus.