Julkaistu 26.8.2023

Puikot heilumaan ja Retkikaveri ylle – Metsähallitus julkaisi neulemallin Suomen luonnon päivän kunniaksi

Retkikaveri-villapaita on neulottu suomenlampaan villalangasta.

Suomen luonnon päivänä 26.8.2023 julkaistussa, Jenna Kostetin suunnittelemassa kaarrokeneuleessa on yhdistelty havupuun oksia muistuttavaa kasviteemaa ja graafisia, Metsähallituksen logoa jäljitteleviä kuvioita. Metsähallitus haluaa maksuttoman neulemallin julkaisulla kannustaa neulomaan, sillä kotimainen villaneule on luonnossa liikkujalle turvallinen, ekologinen ja pitkäikäinen vaate.  

Ohjeen vaikeustaso on helppo ja se soveltuu ensimmäisestä villapaidasta haaveilevalle neulojalle. Langaksi sopii aran/worsted-vahvuinen, ensisijaisesti kotimainen villalanka. Ohjekokonaisuuteen sisältyy lasten ja aikuisten kokoja sekä vinkit villapaitamallin muokkaamiseksi villatakiksi.  

Retkikaveri-neuleen suunnitellut Jenna Kostet yhdistää neuleissaan suomalaisen kansanperinteen elementtejä sekä kertomuksia ja kertoo kirjoneulekuvioiden innoittajien löytyvän suomalaisesta luonnosta: “Rakastan luonnossa liikkumista. Kaikkein kauneinta ovat pienet yksityiskohdat: sellaiset, kuten havun oksille jäätyneet vesikiteet, hämähäkinseitti auringossa, sananjalkojen varjot. Sellaisen tunnelman halusin vangita Metsähallitukselle suunnittelemaani Retkikaveri-villapaitaan.” 

Jenna on kirjoittanut useita kaunokirjoja, tietokirjoja sekä neulekirjan: Neulottu Kalevala (2022). Jennaa voi seurata Instagramissa tilillä @ihtiriekkoknits tai tunnisteella #NeulottuKalevala.  

Luonnossa liikkujan ihannemateriaali 

Retkikaverin toivotaan olevan kantajilleen pitkäikäinen, luotettava, miellyttävä ja turvallinen kaveri retkillä. Villa pitää kuivana ja lämpimänä, lisäksi se ei syty helposti palamaan. Villalla on erityinen kyky käsitellä kosteutta: neule imee itseensä kosteutta, mutta pinta jää kuivan tuntuiseksi.  

Villan pintarakenne vaikeuttaa bakteerien selviämistä kankaassa eikä neule ala helposti haisemaan. Pienempi pesun tarve tarkoittaa vähemmän veden, sähkön ja saippuan kulutusta – sekä tietenkin itse vaatteen kulutusta. Villasta ei myöskään irtoa mikromuovikuituja pesun aikana. Se on luonnollinen, biohajoava materiaali, jonka saa jopa kompostoitumaan. Villaa voidaan myös kierrättää.  

Neuleohjeeseen on valittu ensimmäiseksi vaihtoehdoksi suomenlampaan villasta tehty lanka. Ohjeessa suositeltu Vuonuen Manta on 100 % suomenlampaan villalanka. Suomalaiset lammastilat ovat maailman mittakaavassa pieniä. Kotimaisia materiaaleja ja työtä käyttämällä alkuperä ja olosuhteet pysyvät helposti jäljitettävinä.  

Rytmi rentouttaa 

Metsähallitus halusi neulemallin lanseerauksella tukea myös henkilöstönsä hyvinvointia. Neulominen työpaikoilla luo yhteisöllisyyttä ja auttaa tauottamaan työtä. Jotkut kokevat rytmikkään käsillä tekemisen rentouttavan ja parantavan keskittymiskykyä. 

Metsähallituksen henkilöstö on ollut mukana neulesuunnittelussa alusta saakka: henkilöstön testineulojat ovat testanneet ja kehitelleet neuletta, myös nimi on päätetty henkilöstön ehdotusten pohjalta. Testineulojien tekemiin neuleisiin pääsee tutustumaan loppuvuoden ajan luontokeskuksissa ympäri Suomen.  

Lampaat perinnebiotooppien hoitajina 

Yli 95 % valtion suojelualueiden perinnebiotoopeista toimii lehmien, lampaiden tai hevosten kesälaitumina. Perinnebiotoopit ovat vanhan maatalouden myötä syntyneitä niittyjä, ketoja ja laitumia. Lajirunsaus on niissä suuri, mutta niitä uhkaa umpeenkasvu, kun alueita ei enää käytetä entiseen tapaan.  

Metsähallitus hoitaa valtion suojelualueilla perinneympäristöjä yli 5 000 hehtaarin alalla yhteistyössä sopimuslaiduntajien kanssa ja haluaa neulemallin myötä viestiä paitsi kotimaisen villan hyvistä ominaisuuksista myös lampaiden tärkeästä työstä perinnebiotooppien hoidossa.  

Lisätietoa: 

Neuleohje sähköisenä:  https://www.metsa.fi/vapaa-aika-luonnossa/ 

Lisätietoa Retkikaveri-neuleesta antavat: 

Aino Ilkka, viestinnän erityisasiantuntija, Metsähallitus: aino.ilkka@metsa.fi, 0405298732 
Meri-Tuulia Forsman, viestinnän asiantuntija, Metsähallitus: meri-tuulia.forsman@metsa.fi, 0406378719 

Ohjekokonaisuus sisältää myös lasten koot sekä ohjeen villapaidan muuttamiseksi villatakiksi.