Julkaistu 15.6.2021

Porrassalmen kehitys, Metsähallitus ja Mikkelin kaupunki aloittavat Moision alueen kaavoittamisen

Porrassalmen kehitys Oy ja Metsähallitus aloittavat yhdessä Mikkelin kaupungin kanssa Moision sairaalan alueen asemakaavoituksen kesäkuussa 2021. Moision alue on hyvin kaunista kulttuurihistoriallisesti arvokasta maisema-aluetta kivenheiton päässä Mikkelin keskustasta. Studio Puisto Arkkitehdit Oy on laatinut alueelle ideasuunnitelman, joka toimii asemakaavoituksen pohjana.

Ideasuunnitelman innoittajana on toiminut alueen kulttuurihistoria ja ainutlaatuinen lähiluonto. Rakennukset on sijoitettu maastoon niin, että luonnon läheisyys avautuu suoraan kodin etuovelta ja asukkaat pääsevät nauttimaan Moision luontoreiteistä ja liikuntamahdollisuuksista. Alueen rakentuminen on osa jatkumoa, jonka Kirkonvarkauden asuntomessut aloittivat ja joka jatkuu Saimaan rantoja myötäillen etelään kohti Ristiinaa.

Asemakaavoituksen vauhdittajana ovat Etelä-Savon Sairaanhoitopiirin suunnitelmat Moision sairaalan toimintojen keskittämisestä Mikkelin keskustaan.

Sairaala-alueen omistavat Porrassalmen Kehitys Oy ja Mikkelin kaupunki. Metsähallituksen hallinnassa on Moisionlammen ja asuntomessualueen välissä noin 100 hehtaaria maata, josta osa on kulttuurihistoriallisesti arvokkaita peltoja.

– Moisio-Kyyhkylän luonnonkaunis maalaismaisema ja Saimaan rannan yhdistettynä alueen olemassa olevaan palvelutarjontaan luovat erinomaiset lähtökohdat alueen kehittämiselle, Metsähallituksen kaavoitusinsinööri Jarkko Mähönen sanoo. Metsähallituksen näkemyksen mukaan alueen kokonaisuuden suunnitellulla voidaan parhaiden turvata alueen kulttuurihistorialliset arvot ja sovittaa uudisrakentaminen olemassa olevaan rakennuskantaan.

– Selvityshankkeiden mukaan yksi alueen kehittämisen este on selkeästi ollut kaavoituksen puute. Kaavoituksen valmistuttua alueen toteuttamisessa lähdetään liikkeelle sairaalan alueesta, kaupunginarkkitehti Ilkka Tarkkanen kertoo.

– Sairaalakiinteistöt ovat jäämässä tyhjilleen.  Suojeltujen kiinteistöjen kannalta olisi parasta, että ne pysyisivät käytössä ja toimintaa voitaisiin kehittää mahdollisimman nopeasti, Porrassalmen kehitys Oy:n toimitusjohtaja Arto Korhonen sanoo.

Alueen asemakaavoitus tulee vireille kesäkuussa 2021. Kaavoitettava alue rajautuu pohjoisessa kantatie 62, idässä Porrassalmentiehen, lännessä Moisionlampeen ja Tuukkalan sairaalaan sekä etelässä Latokalliontien maisemapellon eteläreunaan. Asemakaavoituksesta ja sen tavoitteista kerrotaan tarkemmin yleisötilaisuudessa, joka järjestetään Mikkelin musiikkiopiston auditoriossa 17.6.2021 klo 17.00 alkaen osoitteessa Maaherrankatu 10, 50100 Mikkeli.

Moision sairaala-alue on rakentunut 1920-luvulta lähtien vanhan kuninkaankartanon ja virkatalon paikalle. Ennen sairaalaa alueella sijaitsi Moision kuninkaankartano, sittemmin sotilasvirkatalo. Sairaala-alueen linnamaiset päärakennukset (A- ja B-talot) on suunnitellut arkkitehti Axel Mörne.

 

Lisätiedot:

Kaupunginarkkitehti Ilkka Tarkkanen, Mikkelin kaupunki, ilkka.tarkkanen@mikkeli.fi, 050 311 7130

Kaavoitusinsinööri Jarkko Mähönen, Metsähallitus Kiinteistökehitys, 040 540 6266, jarkko.mahonen@metsa.fi

Toimitusjohtaja Arto Korhonen, Porrassalmen kehitys Oy, 040 574 3314, arto.korhonen@kpi.fi