Julkaistu 14.4.2021

Pirkanmaan suosittujen luontokohteiden rakenteita kunnostetaan

Metsähallitus kunnostaa kevään ja kesän aikana maastorakenteita Seitsemisen, Helvetinjärven ja Isojärven kansallispuistoissa sekä Pukalan virkistysmetsässä. Suurin osa kunnostustöistä teetetään urakoitsijoilla. Kunnostustyöt tehdään eduskunnan myöntämän lisärahoituksen turvin.

– Lisärahoitus tulee tarpeeseen, sillä Pirkanmaan luontokohteissa rikottiin viime vuonna käyntimääräennätyksiä. Myös tulevasta kesästä ennustetaan vilkasta, sillä luonnon vetovoimaisuus virkistyksen ja hyvinvoinnin lähteenä on koronapandemian myötä vain kasvanut. Luontoretken suunnittelu kannattaa aloittaa katsomalla taidoilleen ja kunnolleen sopivia kohteita Luontoon.fi ja Retkikartta.fi -verkkopalveluista. Esimerkiksi Seitsemisen kansallispuiston reitit sopivat hyvin aloittelevalle retkeilijälle. Asiakasneuvojamme tavoitat joko puhelimitse, Seitsemisen luontokeskuksesta, Koveron perinnetilalta tai maastosta. Reittien lähtöpisteissä luontokeskuksella, Helvetinjärven Kankimäessä ja Isojärven Heretyssä on tarjolla myös yrittäjien monipuolisia palveluja, puistonjohtaja Tuula Peltonen Metsähallituksen Luontopalveluista kertoo.

Seitsemisen kansallispuistossa laajennetaan kesällä luontokeskuksen pysäköintialuetta. Pysäköintialueelle tulee myös uusia latauspisteitä sähköautoille. Lisäksi Multiharjun ja Kirkaslammen käymälät korvataan imuautolla tyhjennettävillä käymälöillä.

Helvetinjärven kansallispuiston hoito- ja käyttösuunnitelman lausuntokierros on tehty ja suunnitelma on lähdössä ympäristöministeriön hyväksyttäväksi. Helvetinjärvellä isommat rakennusurakat ajoittuvat kesälle 2022. Tänä vuonna muutetaan Haukanhiedan käymälöitä imutyhjennyksen piiriin. Huolto helpottuu ja nopeutuu, kun vessoihin asennetaan umpisäiliöt. Haukanhiedan nykyinen keittokatos puretaan ja tilalle rakennetaan kaksi uutta, jotta tulentekopaikat eivät ruuhkautuisi.

Pukalan virkistysmetsässä uusitaan viitoitus ja reittimerkinnät, kunnostetaan purojen ylityssiltoja ja laajennetaan pysäköintialueita. Lisäksi kohteen tiestöä perusparannetaan. Tampereen Teiskossa sijaitseva Kintulammin retkeily- ja luonnonsuojelualueelta on tarkoitus toteuttaa yhdysreitti Pukalan virkistysmetsän kautta Orivedelle. Työ on selvityksen alla.

Ihminen istuu kseäpäivänä ulkona pöydän ääressä tutkimassa esitettä, takana hirsirakennus, jonka ovi auki ja vieressä kahvilan kyltti.
Heretyn kämppäkahvila isojärven kansallispuistossa. Kuva: Maija Mikkola.

Vuoden vaihteen jälkeen myös Isojärven kansallispuisto on ollut osa Pirkanmaan maakuntaa. Isojärvelle on Tampereelta noin 90 kilometriä. Isojärven kansallispuistossa kunnostetaan retkeilijöiden vuokrakäytössä oleva Lortikan vanha metsätyökämppä sekä sauna. Lisäksi laajennetaan Heretyn kesäkahvilan pysäköintialuetta.

Lisätietoja:
Puistonjohtaja Tuula Peltonen, Metsähallitus, Järvi-Suomen Luontopalvelut, puh. 0206 39 5268
Kenttäpäällikkö Arto Pummila, Metsähallitus, Järvi-Suomen Luontopalvelut, puh. 0206 39 4742

Kohteiden esittelyt ja palvelut (luontoon.fi)

Seitsemisen kansallispuisto
Helvetinjärven kansallispuisto
Isojärven kansallispuisto
Lortikan metsätyökämppä
Heretyn metsätyökämppä
Pukalan virkistysmetsä