Julkaistu 8.3.2024

Pelastuslaitos evakuoinut retkeilijöitä – Urho Kekkosen kansallispuiston taukopaikoilla vatsatautiepidemia

HUOM. Tilannetiedotetta päivitetään Luontoon.fi-sivustolla:

13.3.: Vatsatautiepidemia on rauhoittunut. Lapin hyvinvointialueen mukaan tupia, vessoja ja taukopaikkoja ei enää tarvitse välttää. Hyvästä käsihygieniasta on kuitenkin syytä huolehtia.

Urho Kekkosen kansallispuiston vatsatautitartunnat norovirusta – tilanne näyttää rauhoittuneen (luontoon.fi)

Pelastuslaitos evakuoinut yhteensä 21 retkeilijää Urho Kekkosen kansallispuistosta vatsatautiepidemian vuoksi 6.3.2024. Viimeksi pelastettiin kahdeksan hengen seurue Tuiskukurun kämpältä keskiviikkona aamupäivällä 6.3. (luontoon.fi)

Lapin hyvinvointialueen, Lapin pelastuslaitoksen ja Metsähallituksen yhteistiedote 5.3.2024:

Lapin pelastuslaitos on hakenut vatsatautia sairastavia ihmisiä pois maastosta Salonlammen laavulta, Rautulammin päivätuvalta ja Luirojärven kämpältä. Ohje Urho Kekkosen kansallispuiston alueella liikkuville on seuraavan viikon ajan välttää epidemia-alueen vessoja, tupia ja muita taukopaikkoja.

Urho Kekkosen kansallispuistossa on todettu 29.2. 2024 jälkeen vatsatautiepidemia Salonlammen laavun, Rautulammin päivätuvan ja Luirojärven kämpän alueella.

Ohje Urho Kekkosen kansallispuiston alueella liikkuville on seuraavan viikon ajan välttää epidemia-alueella taukopaikkoja, vessoja ja laavuja. Näin estetään tartuntojen leviäminen pinnoilta.

Taudin aiheuttajaa ei ole tällä hetkellä tiedossa. Taudinkuva sopii virusperäiseksi taudiksi. Vatsatauteja voidaan ehkäistä hyvällä käsien saippuapesulla. Lievästikin oireilevien potilaiden tulisi aina sairastaa tautia omassa majapaikassa. Näin estetään lisätartuntoja.

– Yleensä epidemia taittuu viikossa. Meillä ei ole näytteitä sairastuneista, joten tarkkaa tietoa siitä, onko kyseessä norovirus vai joku muu tauti, ei tällä hetkellä ole, infektioylilääkäri Markku Broas Lapin hyvinvointialueelta sanoo.

Maaliskuu on hiihtosesongin aikaa erityisesti Saariselällä ja Kiilopäällä, josta moni suosittu reitti Urho Kekkosen kansallispuistoon lähtee. Kaikkien Urho Kekkosen kansallispuiston alueella liikkuvien kannattaa huolehtia hyvästä käsihygieniasta.

– Kevään hangilla monet vaeltajat voivat liikkua pitkiäkin matkoja. Hyvästä hygieniasta kannattaa huolehtia ihan kaikkialla, vaikka liikkuisikin syrjäisemmillä seuduilla. Emme usko, että kukaan haluaa sairastua vatsatautiin keskellä erämaata, virkistyskäytön asiantuntija Kristiina Aikio Metsähallituksen Luontopalveluista sanoo. Luontopalvelut vastaa kansallispuistojen hoidosta.

Lapin hyvinvointialueen infektioiden torjuntayksiköt ohjeistavat erikseen terveydenhuoltoa sairastuneiden näytteiden otosta.

Pelastuslaitos on kuljettanut useita henkilöitä pois puistosta

Tautitapaukset tulivat ilmi, kun Lapin pelastuslaitos havaitsi alueelta samankaltaisia pelastustehtäviä, joissa alueelta pelastettiin vatsatautioireisia seurueita. Seitsemän henkilöä evakuoitiin moottorikelkan avulla torstaina 29.2. Salolammen laavulta ja sunnuntaina 3.3. neljä henkilöä Rautulammen päivätuvalta. Viimeisin kahden hengen seurue evakuoitiin Luirojärven kämpältä iltapäivällä 5.3. Yhteensä evakuoitavia on ollut 13 henkilöä.

– Evakuointeja on ollut poikkeuksellisen paljon ja olemme joutuneet hakemaan sairastuneita ihmisiä pois myös helikopterilla, päivystävä palomestari Timo Nyholm Lapin pelastuslaitokselta kertoo.

Lisätietoja

Urho Kekkosen kansallispuisto (luontoon.fi)