Julkaistu 12.7.2018

Paratiisisaari suurten selkien keskellä pullistelee eri alan osaajia

Oulujärven Ärjänsaari siirtyi vuosi sitten metsäyhtiö UPM:ltä valtion omistukseen ja Metsähallituksen Luontopalvelujen hoitoon. Maisemallisesti upeaa retkeilykohdetta kehitetään nyt lukuisten asiantuntijoiden voimin. Uusi, ekologinen taidefestivaali herättää saaren pitkän tapahtumaperinteen henkiin.

Yhtä Ärjän rakennushistoriallisesti arvokasta mökkiä kunnostetaan. Kuva: Anni Koskela/Metsähallitus

Venekyydit Oulujärven suurien selkien yli Ärjänsareen ovat suihkineet kiivaasti tänä kesänä. Metsähallituksen Luontopalvelujen väki yhdistettynä moneen lisäkäteen on käynnistänyt saaren pitkäjänteisen kehittämistyön. Retkeilyreittejä ja opastuksia suunnitellaan. Saarta on siivottu talkoilla ja lisää siivous- ja luonnonhoidollisia talkoita on tulossa. Ärjän lintu- ja hyönteiskantaa on aloitettu seuraamaan ja kartoittamaan.

Arkeologi on laatinut hoitosuunnitelman saaren tervahaudoille. Rakennuskonservaattori on tehnyt Ärjän rakennushistoriallisesti arvokkaille mökeille väri- ja kunnostusanalyysia. Ärjän rakennusten korjaustöihin ja suunnitteluun saadaan apua myös Oulun yliopiston arkkitehtuurin laitokselta. Marisa Tofferin diplomityön aiheena on Ärjän rakennuskohteet sekä virkistysrakenteet. Suunnittelupöydällä ovat olleet muun muassa vanhojen lomamajojen korjaussuunnitelmat sekä uudisrakennusvisiot.

– Suojeltujen 50-luvun lomamajojen kunnostamisessa haaste on, miten saadaan tuotua alkuperäistä arkkitehtuuria ja fiilistä esiin niin, että rakennus kuitenkin vastaa uuteen käyttötarkoitukseensa ja tämän ajan vaatimuksiin. Kokonaisuutena tässä tehtävässä on kuitenkin mielenkiintoisinta luonnon ja arkkitehtuurin välinen yhteys, joka on Ärjässä keskeinen teema, Tofferi kuvailee.

Metsähallituksen Luontopalvelut on palkannut kolme työmiestä saareen. Kirvesmies ja hänen työparinsa ovat aloittaneet ensimmäisten mökkien kunnostamisen ja he rakentavat uusia tulipaikkoja. Yleishuoltomies kunnostaa saaren virkistysrakenteita.

Uusi taidetapahtuma ei suostu muovituoppeihin tai muuhun kertakäyttöisyyteen

Ärjä tunnetaan historiansa varrella legendaarisista kesäjuhlista. Heinäkuussa (21.-22.7.) järjestettävä taidefestivaali herättää tapahtumaperinteen jälleen henkiin. Ekologisia teemoja ja esittävää taidetta yhdistävä festivaali tuo saareen ympäristötaidetta, musiikkiesityksiä ja asiantuntijakeskusteluja ympäristöahdistuksesta tulevaisuusvisioihin.

– Ohjelmasta tehtiin leppoisasti etenevä. Halutessaan ehtii vaikka jokaiseen esitykseen. Ärjä aivan poikkeuksellisena luontolokaationa on myös hyvä paikka käsitellä ympäristöahdistuksen kaltaisia teemoja, koska luonnossa ihminen harvemmin tuntee tuota ahdistusta. Saari tarjoaa tarvittavan etäisyyden, kommentoi Veikko Leinonen festivaalin järjestävästä kajaanilaisesta Vaara-taidekollektiivista.

Festivaalin ytimessä on yön yli kestävä, saarta kiertävä esitys, joka käynnistyy auringonlaskusta ja päättyy auringonnousuun.

Kantavan ympäristöteeman lisäksi uusi taidetapahtuma kunnioittaa ekologisuutta kaikkineen. Tapahtuma järjestetään roskattoman retkeilyn aatteella.

– Perinteinen festivaali on koneisto, joka pyrkii tarjoamaan joukoille mahdollisimman nopeasti mahdollisimman suuren määrän kertakäyttönautintoja: kaljaa, tupakkaa, muovimukeja, ruokakääreitä ja niin edelleen. Nyt on tulossa antifestivaali, joka vaatii myös kävijäänsä suunnittelemaan oman osallistumisensa toisin. Tapahtumassa pyritään huomiomaan ekologinen ja vähäpäästöinen lähestymistapa jokaisessa vaiheessa, Leinonen kertoo.

Lisätietoja:
Projektipäällikkö Anni Koskela, Metsähallitus, anni.koskela(at)metsa.fi, 040 6357 138
Tapahtumatuottaja Veikko Leinonen, Vaara-kollektiivi, vaarakollektiivi(at)gmail.com, 050-5706577
Taidefestivaaliin voi tutustua osoittessa: www.arjanfestivaali.fi
Tietoa Ärjänsaaresta: www.luontoon.fi/arjansaari