Julkaistu 18.11.2019

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto sai jatkon arvostetulle European Charter -sertifikaatille

Pallas–Yllästunturin kansallispuistolle myönnetty ja nyt tuoreen arvioinnin jälkeen uusittu Euroopan laajuinen Charter-sertifikaatti varmistaa retkeilijälle ja matkailijalle, että alue on kansainvälisesti arvioiden hyvin hoidettu ja kestävyyden kaikkia tasoja vaaliva.

Euroopan suojelualueliitto, EUROPARC, myönsi tarkan arvioinnin jälkeen Pallas–Yllästunturin kansallispuistolle jatkoa kestävästä luontomatkailusta kertovaan European Charter -sertifikaattiin.
Merkittävä peruste oli pitkäjänteinen kestävän luontomatkailun kehittäminen ja yhteistyö alueen kuntien, lukuisten luontomatkailuyritysten ja muiden sidosryhmien kanssa.

EUROPARCin arvioijat olivat vaikuttuneita myös kansallispuiston sinnikkäästä panostamista rahoituksen saamiseen luontomatkailun kehittämiseksi, ja he kiittelivät myös kansallispuiston hyvää kävijäseurantaa, perusteellista luontomatkailusuunnitelmaa sekä matkailualueen ponnistelua sisäisen liikenteen kehittämiseksi. Myös hiilineutraaliuteen tähtäävät toimenpiteet kuten maalämpöön siirtyminen sekä kansallispuiston että yhteistyöyritysten rakennuksissa sai kiitosta.

Suomen kansallispuistoista European Charter on Pallas–Yllästunturin lisäksi vain Syötteen kansallispuistolla. Euroopassa se on myönnetty 106 kansallispuistolle kuudessatoista maassa.

Euroopan suojelualueliitto (Europarc Federation) pelkäsi 1990-luvun alussa, että suojelualueet rakastetaan kuoliaaksi. Vuonna 1993 julkaistu, Loving Them to Death, oli mullistava avaus kestävän matkailun kehittämiseen. Samaan aikaan otettiin käyttöön työkalu eli European Charter, jolla kestävää matkailua pystyttiin kehittämään yhdessä matkailutoimijoiden, kuntien ja yhteisöjen kanssa.

Lisätietoa:
puistonjohtaja Pekka Sulkava, puh. 0400 815660