Julkaistu 15.1.2024

Paimenviikkojen haku 15.1. klo 12 – 22.1.2024 klo 12: tutustu kohteisiin ja hae luonnolliselle lomalle 

Haku Metsähallituksen suosituille Paimenviikoille 2024 kestää maanantaista 15.1. klo 12:sta maanantaihin 22.1.2024 klo 12. Vanhan maatalouden perinneympäristökohteita on eri puolilla Suomea yhteensä 15. Paimenviikot ovat täsmäapua, jolla suojellaan Suomen uhanalaisinta luontoa.

Haku Paimenviikoille aukeaa Luontoon.fi-verkkosivuilla maanantaina 15.1.2024 klo 12.

Koska hakijoita on aina enemmän kuin Paimenviikkoja, paimenet arvotaan hakijoiden kesken. Arvonta on valmis helmikuun aikana, ja kaikille hakijoille kerrotaan arvontatulokset maaliskuun puoliväliin mennessä.

Paimenviikot ovat maksullisia, ja niitä arvotaan yhteensä 169 kappaletta toukokuusta syyskuuhun. Tulot käytetään kohteiden ja niiden lähialueiden ylläpitoon ja luonnonhoitoon. Yhden kohteen, Pielpajärven erämaakirkon, Paimenviikot ovat ilmaisia, mutta ne sisältävät muita kohteita enemmän vastuita.

Nainen halaa lammasta.
Paimenessa Kolin kansallispuiston Lakkalan tilalla. Kuva: Kirsti Hassinen.

Laidunnus pitää luonnon avoimena ja monimuotoisena

Paimenviikot ovat upea mahdollisuus osallistua luonnon monimuotoisuuden ylläpitämiseen. Paimenkohteet sijaitsevat perinneympäristöillä eli vanhan, pienimuotoisen maatalouden muovaamilla alueilla.

Perinneympäristöillä eläimet ovat laiduntaneet pitkään, mikä on tehnyt perinneympäristöjen luonnosta poikkeuksellisen monimuotoista. Jopa joka neljäs Suomen uhanalaisista lajeista on riippuvainen perinneympäristöistä.

Paimenkohteilla laiduneläimet pitävät huolen siitä, että alueet eivät kasva umpeen. Laiduneläimet syövät kilpailussa paremmin pärjääviä kasvilajeja, mikä lisää harvinaisempien lajien elinmahdollisuuksia. Perinneympäristöt vaativat jatkuvaa hoitoa, jotta ne pysyvät avoimina ja lajistoltaan runsaina.

Paimenviikosta saa joko löhöilyloman tai aktiivimatkan

Paimenilta ei vaadita aiempaa kokemusta, ja viikon askareisiin kuuluu antaa eläimille raikasta vettä ja seurata niiden yleiskuntoa. Kohteen mukaan laiduneläimet ovat joko lampaita, lehmiä tai hevosia.

Moni Paimenviikkojen kohde sijaitsee hyvien retkeilymahdollisuuksien keskellä tai tuntumassa. Lomalle osallistuvat voivat tehdä päivän kestoisia tai pidempiäkin retkiä, jos seurueesta joku on kaitsemassa eläimiä.

Elämyksellinen luonnonsuojelu kiinnostaa suomalaisia, sillä lomailu luonnon monimuotoisuuden keitaissa Paimenviikoilla on jo pitkään ollut suosittua. Jo monen vuoden ajan Metsähallituksen Paimenviikoille on hakenut yli 2000 ihmistä.

Seuraa ohjeita ja hae Paimenviikkoja osoitteessa www.luontoon.fi/vapaaehtoistoiminta/paimenviikot.

Lisätietoja:  

Leena Hiltunen, asiakasneuvoja, Metsähallituksen Luontopalvelut, leena.hiltunen@metsa.fi, +358405813930

Lammaspaimenviikot ja kohteiden esittelyt (luontoon.fi): 

Metsähallitus perinneympäristöjen hoitajana

Metsähallituksen Luontopalveluiden suuntaviivat perinnebiotooppien hoidolle (julkaisut.metsa.fi; pdf)

Kuuntele tunnelmia Paimenviikoilta Syötteen kansallispuistosta (avautuu SoundCloudissa)