Julkaistu 16.4.2021

Oulun kaupunki lahjoitti eurolla loput Sanginjoen ulkometsän alueesta valtiolle – Metsähallitus käynnistää uuden luonnonsuojelualueen kehittämisen

Oulussa sijaitseva Sanginjoen ulkometsä on siirtynyt valtion omistukseen, Metsähallituksen Luontopalvelujen hoitoon. Kaupunki möi alkuvuodesta Sanginjoen monikäyttömetsän alueen Koneen Säätiölle, joka puolestaan lahjoitti sen edelleen Suomen valtiolle. Tänään (16.4.) Oulun kaupunki lahjoitti loput Sanginjoen kokonaisuudesta valtiolle. Käytännössä alueesta tehtiin muodolliset yhden euron kaupat.

Mies seisoo talvisessa metsässä ja osoittaa kädellä puiden latvaan.
Suojelubiologi Ari Rajasärkkä Sanginjoen metsässä. Kuva: Sini Salmirinne.

Kaupungin tänään (16.4.) lahjoittamat Isokankaan ja Asmonkorven yksityiset luonnonsuojelualueet ovat kooltaan yhteensä reilut 1100 hehtaaria. Kokonaisuudessaan Sanginjoen ulkometsä muodostaa noin 2500 hehtaarin metsäalueen, joka sijaitsee vain noin 16 kilometrin päässä Oulun kaupunkikeskustasta.

– Oulun kaupunki teki merkittävän päätöksen, kun se lahjoitti Suomen valtiolle, Metsähallituksen Luontopalvelujen hoitoon, kaupungin omistuksessa olevat Isokankaan ja Asmonkorven luonnonsuojelualueet. Kaupungin tavoite on, että Suomen valtio perustaa koko Sanginjoen alueesta luonnonsuojelualueen ja myöhemmin vielä kansallispuiston. Kansallispuistosta tulisi todella hyvä, matkailullisesti kiinnostava kokonaisuus. Lahjoitus on merkittävä ja samalla vahva osoitus siitä, että kaupunki haluaa edistää tavoitetta kansallispuiston saamiseksi Ouluun. Olemme iloisia, että Metsähallitus näkee Sanginjoen alueen kokonaisuutena merkittävänä kohteena ja on valmis kehittämään aluetta heti, sanoo Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala.

Oulun seudulla kyse on mittaluokaltaan harvinaisen suuresta yhtenäisestä metsäalueesta. Sanginjoen metsissä esiintyvät muun muassa metso ja pohjantikka sekä vanhojen metsien harvinainen laji sinipyrstö.

Alue on jo nyt monenlaisen virkistyskäytön kohde ja käyttäjäkuntaa löytyy. Oulun kaupungin väkiluku on yli 200 000 ja Oulun seudun kasvukeskittymässä asuu noin 250 000 ihmistä. Lähiluontokohteiden ja niiden kehittämisen tarve on merkittävä, korostaa Metsähallituksen Luontopalvelujen aluejohtaja Pirkko Siikamäki. Metsähallituksen Luontopalvelut käynnistää Sanginjoen alueen kehittämistyön välittömästi.

– Hihat kääritään nyt heti, katse on pitkällä tulevaisuudessa: lähdemme kehittämään hienoa luontokohdetta, joka tukee ihmisten hyvinvointia ja terveyttä sekä mahdollistaa luontoon tukeutuvien palvelujen kehittämistä. Haluamme alusta asti tehdä tätä työtä yhdessä Oulun kaupungin, muiden paikallisten kumppaneiden ja oululaisten kanssa, Siikamäki toteaa.

Lisätietoja

Kaupunginjohtaja Päivi Laajala, Oulun kaupunki, paivi.laajala@ouka.fi,  puh. 0401801168

Aluejohtaja Pirkko Siikamäki, Metsähallituksen Luontopalvelut, pirkko.siikamaki@metsa.fi, puh. 0408275457