Julkaistu 30.1.2023

Nyt on aika vaikuttaa Pallas–Yllästunturin kansallispuiston hoito- ja käyttösuunnitelmaan

Metsähallitus päivittää parhaillaan Pallas–Yllästunturin kansallispuiston hoito- ja käyttösuunnitelmaa. Tavoitteena on tehdä suunnitelma yhdessä paikallisten asukkaiden, paliskuntien, saamelaiskäräjien, yrittäjien, kuntien ja muiden kansallispuistoon liittyvien sidosryhmien kanssa.  Nyt suunnitelmaan on mahdollista vaikuttaa erityisesti paikallisille asukkaille suunnatuissa avoimissa keskustelutilaisuuksissa.

Hoito- ja käyttösuunnitelmalla sovitetaan yhteen luonnon ja kulttuuriperinnön suojelun, virkistyskäytön ja luontomatkailun sekä poronhoidon ja saamelaiskulttuurin tarpeita seuraavien 10–15 vuoden ajanjaksolla. Hoito- ja käyttösuunnitteluun kuuluu laaja eri tahojen osallistaminen.

Kaikille avoimet yleisötilaisuudet järjestetään helmikuussa 

Pallas–Yllästunturin kansallispuiston hoidon ja käytön suunnittelun avoimia yleisötilaisuuksia järjestetään helmikuussa neljä. Jokainen voi valita itselleen parhaiten sopivan ajankohdan ja tulla mukaan keskustelemaan kansallispuiston tulevaisuudesta. Kaikki tilaisuudet alkavat kello 17 ja kestävät noin kaksi tuntia. Tilaisuuksissa on kahvitarjoilu. Tilaisuudet järjestetään:

  • maanantaina 6.2.2023 Äkäslompolo, Yllästunturin luontokeskus Kellokas
  • torstaina 9.2.2023 Olos, Polar Kota ja auditorio
  • maanantaina 13.2.2023 Raattama, Ravintola Loimu
  • tiistaina 14.2.2023 Hetta, Tunturi-Lapin luontokeskus

– Yleisötilaisuuksien kautta pyrimme tavoittamaan erityisesti paikallisia asukkaita. Kansalaisille suunnattu kysely oli vastattavana nettisivuillamme marras- ja joulukuun 2022 ajan. Vastauksia saatiin yhteensä 1100. Kyselyyn vastanneista paikallisten osuus oli pieni, vain muutama prosentti. Toivommekin yleisötilaisuuksiin runsasta osanottoa. Sidosryhmien osallistamista jatkamme suunnittelun edetessä. Saamelaisille järjestetään omat osallistamistilaisuudet, maankäytön erityisasiantuntija Ilkka Vaara Metsähallituksesta sanoo.

Jos et pääse mukaan yleisötilaisuuksiin, kirjallista palautetta tai kehittämisehdotuksia voi toimittaa koko suunnitteluprosessin ajan myös postitse tai sähköpostitse suunnitelman tekijöille osoitteeseen kirjaamo(at)metsa.fi tai kirjeitse osoitteeseen Metsähallitus/Kirjaamo, PL 94, 01301 Vantaa. Mainitse otsikossa Pallas–Yllästunturin kansallispuiston hoito- ja käyttösuunnitelma, palaute.

Suunnitelmaluonnos valmistuu vuonna 2023. Tämän jälkeen käsitellään vielä siihen tulevien palautteiden ja lausuntojen aiheuttamat muutokset, suunnitelma viimeistellään ja lähetetään ympäristöministeriön vahvistettavaksi.

Lisätietoja: 
Maankäytön eritysasiantuntija Ilkka Vaara, Metsähallitus, Luontopalvelut, puh. 040 731 9280
Pallas-Yllästunturin kansallispuiston hoidon ja käytön suunnittelu
Pallas-Yllästunturin kansallispuisto(luontoon.fi)