Julkaistu 21.11.2022

Nuuksion kansallispuiston vakiintunut helsinkiläisten ja espoolaisten virkistyskohteena – kävijöillä positiivinen vaikutus paikallistalouteen

Nuuksion kansallispuisto täyttää kävijöiden odotukset hyvin, paljastaa tänä vuonna toteutettu kävijätutkimus. Kävijöiden vuotuisen rahankäytön vaikutukset ovat huomattavat: kansallispuistossa vierailleet toivat alueelle noin 6,9 miljoonaa euroa ja 40 henkilötyövuotta.

Nuuksion kansallispuisto täyttää vierailukohteena kävijöiden odotukset hyvin, selviää tänä vuonna kansallispuistossa tehdystä kävijätutkimuksesta. Kansallispuiston valtakunnallisesti vertailukelpoinen kävijätyytyväisyysindeksi oli 4,29 maksimin ollessa 5.

Kävijät nauttivat erityisesti kohteen omaleimaisesta luonnosta, retkeilyreiteistä ja -rakenteista. Tärkeimpiä käyntikohteita olivat Haukkalammen alue, Kattilan alue sekä Suomen luontokeskus Haltia.

Nuuksion palvelurakenteita on lähivuosina korjattu ja kehitetty. Se näkyy myös kävijätyytyväisyysindeksissä, joka on noussut edellisestä, vuosina 2015–2016 tehdystä kävijätutkimuksesta. Tänä vuonna Nuuksiossa vierailleet olivat tyytyväisiä erityisesti polttopuihin huolletuilla tulipaikoilla, taukopaikkoihin, reittien ja rakenteiden turvallisuuteen, pysäköintipaikkoihin, tiestöön ja tienvarsiopasteisiin, kansallispuiston verkkosivuihin ja luontokeskus Haltian palveluihin.

Nuuksion kansallispuisto on vakiintunut helsinkiläisten ja espoolaisten virkistyskohteena: kyselyyn vastanneista valtaosa oli käynyt Nuuksion kansallispuistossa aiemmin, ja suurin osa vastaajista oli paikallisia asukkaita. Ensikertalaisia oli vastaajien joukossa vähän. Viimeisen viiden vuoden aikana kävijät olivat vierailleet Nuuksion kansallispuistossa keskimäärin 10 kertaa.

– Nuuksio on erityisen suosittu päiväretkikohteena. On hienoa, että pystymme tarjoamaan pääkaupunkiseutulaiselle pääsyn hienoon luontokohteeseen helposti, myös julkisilla liikennevälineillä. Olemme pyrkineet vastaamaan myös koronavuosien kasvattamaan kysyntään muun muassa lisäämällä parkkitilaa ja uusimalla retkeilyrakenteita, sanoo erikoissuunnittelija Liisa Neuvonen Metsähallituksen Luontopalveluista.

Nuuksion palvelutarjonta on monipuolistunut ja kävijöiden rahankäyttö kasvanut

Nuuksion kansallispuisto on valtakunnallisellakin mittapuulla suosittu luontokohde: se oli viime vuonna Suomen kolmanneksi vierailluin kansallispuisto. Vuonna 2021 Nuuksioon tehtiin 314 500 käyntiä. Tämän vuoden arvioitu käyntimäärä on hieman isompi, 315 000 kävijää.

Vierailijoilla on merkittävä ja positiivinen vaikutus paikallistalouteen: kävijöiden rahankäytön kokonaistulovaikutus kasvoi edellisestä kävijätutkimuksesta noin 3,9 miljoonasta noin 6,9 miljoonaan euroon. Kävijöiden rahankäytön kokonaistyöllisyysvaikutus taas kasvoi 23:sta 40 henkilötyövuoteen.

Eniten rahaa käytettiin majoitukseen ja ruoka- ja vähittäiskauppaan. Suurin paikallistaloudellinen tulovaikutus oli kävijöiden majoituksella sekä kahvila- ja ravintolaostoksilla.

– Palvelutarjonta Nuuksiossa on viime vuosina kiitettävästi monipuolistunut. Välinevuokrausta ja majoitusta on tarjolla entistä enemmän tarjolla ympäri vuoden. Se mahdollistaa erilaisten liikuntamuotojen lisäksi pidemmän viipymän alueella, mikä näkyy hyötyinä paikallistaloudessa, summaa Liisa Neuvonen.

Lisätietoja:

Erikoissuunnittelija Liisa Neuvonen, Metsähallitus, Rannikon Luontopalvelut: liisa.neuvonen@metsa.fi, puh. +358408099469