Julkaistu 21.1.2020

Nuorttijoen ylittävä riippusilta romahtanut Urho Kekkosen kansallispuistossa

Nuorttijoen ylittävä Kolsankosken riippusilta Urho Kekkosen kansallispuiston itäosassa Savukoskella on romahtanut kertyneen lumen painosta. Romahtaminen ei aiheuttanut henkilövahinkoja. Romahtamisen havaitsi Lapin rajavartiolaitoksen partio eilen, ja tieto saavutti Metsähallituksen tänään. Silta on syrjäisessä osassa kansallispuistoa, eikä sitä talvella juuri käytetä.

Runsaan lumen peittämä toiselta puolelta romahtanut riippusilta.Ulkopuolinen asiantuntija on tarkastanut Nuorttin sillan vuonna 2017, jolloin sillalle annettiin käyttörajoitusmerkintä siitä, että sillalla saa kulkea vain yksi henkilö kerrallaan ja ettei sillan yli saa ajaa moottorikelkalla tai mönkijällä. Lisäksi todettiin, että silta tulee uusia viiden vuoden kuluessa.

Paikalle tulee uusi silta, ja sen rakentaminen aloitetaan tänä vuonna eduskunnan vuoden 2018 joulukuussa myöntämällä 300 000 euron lisämäärärahalla. Sillan suunnittelu tehtiin vuoden 2019 aikana, ja uuden sillan suunnitelmat valmistuivat juuri. Vanha silta oli tarkoitus säilyttää apuna uuden sillan rakennusvaiheessa, ja purkaa sitten pois.

Metsähallituksen Luontopalvelut vie sillan päihin ja muualle lähimaastoon sekä ympäristön autio- ja varaustupiin tiedon sillan romahtamisesta mahdollisimman pian.

Vuonna 2018 tarkastettiin kaikki Metsähallituksen Luontopalvelujen riippusillat. Nuorttin silta on tarkastettu Luontopalvelujen henkilöstön toimesta lisäksi vielä 2019 keväällä ja syksyllä uuden sillan suunnittelukäynnin yhteydessä. Vuonna 2019 usealle Luontopalvelujen hoitamalle sillalle tilattiin vielä ulkopuolinen lisätarkastus*.

Tällä hetkellä Luontopalveluilla on romahtaneen Nuorttin sillan lisäksi 32 riippusiltaa, joista Torisenon silta Enontekiöllä on käyttökiellossa. Silloista 17 on Lapissa.

Nuorttin romahtanut silta on noin 40 metriä pitkä. Romahtanutta siltaa pitkin ei siis saa yrittää kulkea. Nuorttijoen virtaus saattaa heikentää jääkantta, joten joen ylittäminen jäätä pitkin ei ole turvallista.

Lisätietoja

  • Nuorttin Kolsankosken silta: Kenttäpäällikkö Alexander Kopf, puhelin 040 537 8853
  • Uuden sillan rakentaminen ja siltojen lisätarkastus: kiinteistöpäällikkö Teemu Ruotsala, puhelin 040 5713827
  • Metsähallituksen Luontopalvelujen riippusillat: erikoissuunnittelija Rami Tuominiemi, puhelin 040 5107021
  • Metsähallituksen Luontopalvelujen siltojen tarkastusraportti vuodelta 2018 (julkaisut.metsa.fi)

*Lisätarkastus tehty alla luetelluille riippusilloille. Tarkastuksessa ei havaittu siltojen kunnossa mitään hälyttävää, eikä niille annettu käyttörajoituksia.
1. Auttijoki riippusilta, Rovaniemi
2. Pulmankijoki silta, Utsjoki
3. Koutajoki riippusilta, Salla
4. Kallojoki riippusilta, Inari
5. Kallokoski Näätämöjoki silta, Inari
6. Torisenon riippusilta, Enontekiö
7. Ivalojoki Kultala riippusilta, Inari
8. Unarinköngäs riippusilta, Rovaniemi
9. Näätämöjoki riippusilta, Inari
10. Sotajoki riippusilta, Inari
11. Luttojoki riippusilta, Sodankylä