Julkaistu 11.3.2024

Nuori saimaannorppa hukkui verkkoihin Pihlajavedellä

Metsähallitus sai perjantaina 8.3. tietoonsa, että nuori saimaannorppa menehtyi kalaverkkoihin Pihlajavedellä. Pyydyksen omistaja ilmoitti norppakuolemasta Metsähallitukselle, ja kalaverkot olivat asetuksen mukaiset.

Nuori, arviolta vuoden ikäinen saimaannorppauros hukkui kalaverkkoihin Pihlajavedellä. Metsähallitus sai tiedon kuolleesta saimaannorpasta kalaverkkojen omistajalta.

Pihlajavedeltä löytynyt yksilö oli tänä vuonna ensimmäinen Metsähallituksen tietoon tullut kalapyydyksiin kuollut saimaannorppa. Saimaannorppauros painoi 26 kilogrammaa ja on todennäköisesti syntynyt viime keväänä.

Kalaverkko oli kolme metriä korkea, ja verkkojadan pituus oli 90 metriä. Talviverkko oli asetuksen mukainen eli ohutlankainen ja solmuväliltään 55-millimetrinen verkko.

– Verkot ovat vaarallisia norpille ympäri vuoden – saimaannorppia hukkuu kalaverkkoihin eniten loppukesällä verkkokalastuskiellon päätyttyä, mutta kannanseurannan tietoon tulee tyypillisesti yhdestä kahteen talviverkkoihin kuollutta saimaannorppaa joka vuosi, kertoo luonnonsuojelun erityisasiantuntija Miina Auttila Metsähallituksen Luontopalveluista.

Lisää tietoa saimaannorppien verkkokuolleisuudesta löytyy Norppatilanne-palvelun Verkkokuolemat-osiosta.

Kuollut saimaannorppa toimitetaan Metsähallitukselta edelleen Ruokavirastoon ruumiinavaukseen. Saimaannorppien ruumiinavausten avulla seurataan norppakannan terveyttä, selvitetään kuolinsyitä ja kerätään näytteitä tutkimuskäyttöön.

Kuolleista ja vahingoittuneista norpista tulee ilmoittaa Metsähallitukselle

Kalastuslain mukaisesti pyydyksen haltijan on ilmoitettava viipymättä saimaannorpan jäämisestä pyydykseen. Myös muista kuolleista ja vahingoittuneista saimaannorpista pyydetään ilmoittamaan viipymättä Metsähallitukselle puhelimitse numeroon 0206 39 5000. Mikäli kuollut norppa löytyy vedestä, on varmistettava, etteivät aallot vie sitä mennessään.

Lisätietoja:

Miina Auttila, luonnonsuojelun erityisasiantuntija, +358 40 637 6324, etunimi.sukunimi(at)metsa.fi

Metsähallituksen Norppatilanne-palvelu:  https://www.metsa.fi/luonto-ja-kulttuuriperinto/lajien-suojelu/saimaannorppa/norppatilanne/

Ohjeet kuolleesta saimaannorpasta ilmoittamiseen