Julkaistu 14.5.2018

Nummi palaa Merenkurkun Björköbyssä luonnonhoidon merkeissä

Maanantaina 14.5. paikalliset lampaiden omistajat, Metsähallitus, Björkön vapaapalokunta sekä Björkön muinaismuistoyhdistys (Björkö fornminnesförening) polttivat nummea yhteisvoimin Björkögrundenin saaristossa. Tarkoituksena on hoitaa nummea Rågrevetin, Kältgrundin ja Södra Nikersgrundin saarilla perinteiseen tapaan ensin polttamalla, minkä jälkeen nummea käytetään lampaiden laidunmaana.

Björkögrundenin nummia on hoidettu polttaen 1990-luvun alussa sekä osittain vuosina 2014 ja 2015. Nyt perinne jatkuu. Nummien poltto on osa hoitosuunnitelmaa, johon kuuluu nummia neljältä Björkögrundenin saarelta.

Saarten nummilla kasvaa pääasiassa variksenmarjaa, mustikkaa ja puolukkaa, mutta kataja on alkanut yhä enenevässä määrin levittäytyä aikaisemmin avoimille ympäristöille. Ennallistamistoimet kuten polttaminen lisäävät alueen luonnon monimuotoisuutta, ja avoin matalakasvuinen nummi tarjoaa aikaa myöten paremmat ruokailumahdollisuudet siellä laiduntaville eläimille, kuten lampaille.

Björkögrunden kuuluu Valassaarten–Björkögrundenin vuonna 1977 perustettuun luonnonsuojelualueeseen. Alueen suuruus on noin 17 800 hehtaaria, mistä maata noin 600 hehtaaria. Alueen omistaa Björkön osakaskunta.

Metsähallitus on pyytänt Björkögrundenilla polttamisen aikaan liikkuvia henkilöitä turvallisuussyistä pysyttelemään vähintään 50 metrin etäisyydellä poltettavasta saaresta.

Lisätietoja:
suojelubiologi Carina Järvinen, Metsähallitus, Rannikon Luontopalvelut: carina.jarvinen(at)metsa.fi, 040 574 5505.