Julkaistu 8.7.2021

Myös Oulankajoen kalastuslupien myynti keskeytetään

Metsähallitus on päättänyt keskeyttää kalastuslupien myynnin Kuusamon Oulankajokeen perjantaista 9.7.2021 alkaen. Jokiveden lämpötilaksi on mitattu lähes 21 astetta, mikä uhkaa lohikalojen hyvinvointia. Veden ennustetaan edelleen lämpenevän.

Viikko sitten kalastuslupien myynti keskeytettiin neljään muuhun koskikohteeseen Etelä- ja Keski-Suomessa. Nyt jokivesien lämpötilat ovat kriittisellä tasolla yhä pohjoisempana. Oulankajoen ja muiden koskikohteiden lupamyynnin jatkumisesta tiedotetaan seuraavan kerran 14. heinäkuuta.

Kuusamossa lupamyynnin keskeytys koskee Metsähallituksen lupa-aluetta Oulankajoki 5572 (eräluvat.fi)

Oulankajoesta pyydetään erityisesti harjusta ja siikaa. Vesistössä elää myös kuuluisaa Oulankajoen taimenta, jota ei kuitenkaan Metsähallituksen lupa-alueella saa ottaa saaliiksi. Muun kalastuksen yhteydessä koukkuun voi silti tarttua myös taimenia tai alamittaisia harjuksia. Kun kalastaja vapauttaa nämä väsytyksen jälkeen, ne suurella todennäköisyydellä menehtyvät lämpöisessä vedessä.

Lohikala kyljellään ihmisen käsissä veden pinnalla.
Oulankajoessa elää arvokas taimenkanta, jota ei Metsähallituksen lupa-alueella 5572 saa ottaa saaliiksi. Koukkuun tarttunut kala voisi lämpimässä vedessä menehtyä väsytyksen ja vapautuksen jälkeen. Kuva: Aku Ahlholm.

Metsähallitus toivoo kalastajilta vastuuta. Pyynti tulisi nyt kohdistaa kalalajeihin, jotka kestävät lämpimiä vesiä paremmin. Tällaisia ovat esimerkiksi ahven, kuha ja hauki.

Oulankajokea tai muita Metsähallituksen kohteita ei voida täysin sulkea. Metsähallitus ei voi peruuttaa yksipuolisella päätöksellä jo myönnettyjä kalastuslupia. Kalastajat voivat kuitenkin siirtää lupia myöhäisempään ajankohtaan. Siirrosta ei peritä erillistä maksua ja siirto on tehtävä ennen kalastusluvan kalastusajan alkamista.

– Nämä uutiset lämpenevistä koskista näyttävät nyt toistuvan liian monena kesänä. Olemme päättäneet antaa asiakkaille lupauksen: mietimme jatkoa varten selkeän toimintamallin liian lämpimien kalavesien varalle, eräsuunnittelija Pasi Korhonen Metsähallituksesta lupaa.

Oulankajoen lisäksi lupamyynti on aiemmin keskeytetty Viitasaaren Keihärinkoskessa ja Kolima–Keiteleen koskireitillä sekä Heinäveden Karvionkoskessa ja Virtain Kotalan koskissa.

Lisätietoja:

Eräsuunnittelija Pasi Korhonen, Metsähallitus, 040 158 9412

Projektipäällikkö Raisa Nikula, Metsähallitus, 040 715 2959

Etunimi.sukunimi@metsa.fi

Jo ostettujen lupien siirto:

Eräluvat-palvelunumero 020 69 2424 (arkisin kello 9–16) ja eraluvat@metsa.fi. Siirto on tehtävä ennen luvan alkamisajankohtaa. Ryhmäluvissa muutospyynnön voi tehdä vain lupien tilaaja ja kaikkien luvanhaltijoiden luvat muutetaan samalla kertaa.