Julkaistu 15.2.2019

Muista hygienia retkeillessäkin – vältät vatsatauteja

Kevättalvi on mitä parhainta retkeilyaikaa. Vielä parempaa aikaa se on, kun muistetaan huolehtia hygieniasta maastossakin. Monet vatsataudit välttää huolellisuudella ja varautumalla.

Retkellä hygieenisyydestä huolehtiminen ei aina ole yhtä helppoa kuin kotioloissa, mutta muutamia juttuja on tehtävissä.

Varaa ruuaksi hyvin säilyviä elintarvikkeita ja huolehdi niiden kylmäsäilytyksestä. Helpommin pilaantuvat elintarvikkeet kannattaa syödä ensimmäisenä, ja jos ruoka vaikuttaa epäilyttävältä, älä syö sitä. Kypsennä ruoka kiehuvan kuumaksi, syö lämmin ruoka heti ja jäähdytä yli jäänyt ruoka nopeasti ja säilytä viileässä.

Käytä ruoan valmistukseen puhdasta vettä. Jos epäilet veden puhtautta, keitä se ensin. Jos lisäät vettä ruokaan kesken ruoanlaiton tai valmistat kypsentämättöminä syötäviä ruokia, keitä vesi ensin.

Älä valuta pöpöjä vesiastiaan

Autiotuvalla ei toki täytetä omaa juomapulloa tuvan vesiastian päällä ja samalla vuodateta mahdollisia taudinaiheuttajia muiden juotavaksi. Kädet kannattaa pestä ennen ruuan valmistusta, syöntiä ja WC-käynnin jälkeen. Varaa mukaan myös käsidesiä.

Huolehdi myös astioiden puhtaudesta. Muistathan, ettei astioita tule tiskata tuvan tai muun retkeilykohteen juomaveden ottopaikassa tai sen välittömässä läheisyydessä eikä missään nimessä tuvan juomavesiastiassa.

Lisää tietoa