Julkaistu 26.4.2021

Metson soitimien tarkastus on kuumimmillaan

Metsähallituksen Pohjanmaa-Kainuun valtion mailla suunnittelijat ja metsurit aloittivat tarkastuksen, ovatko tänä vuonna vuorossa olevilla tarkastettavilla kohteilla metsojen soidinmenot käynnissä.  

Valtion mailla on noin 2 500 paikkatietojärjestelmään merkittyä soidinpaikkaa, joista tarkastetaan keväisin satoja. Kainuussa tarkastettavia soidinpaikkoja on tänä keväänä 80 kappaletta, Koillismaalla 35 kappaletta ja Pohjois-Pohjanmaan eteläosissa ja Keski-Pohjamaalla 20 kappaletta. 

”Metson soidinten tarkastus on monelle suunnittelijalle ja metsurille työvuoden kohokohtia ja mieluisimpia työtehtäviä”, arvelee suunnittelupäällikkö Ilkka Herukka Metsähallitus Metsätalous Oy:stä. 

Metsätalouden suunnittelija Juhani Malinen Kajaanista otti huhtikuun puolessa välissä tarkastusreissulle mukaansa myös 8-luokkalaisen poikansa Herkko Malisen, joka teki Metsähallituksessa TET- harjoittelua. Isä-Juhani kertoo, että tettiläisenkin piti herätä aamuvarhaisella ennen kolmea, sillä soitimella tarkastajan tulee olla ennen auringonnousua ja muistaa pysyä hiljaa. ”Valitettavasti emme silloin nähneet metsoja.  Nyt huhtikuun loppupuolella on ollut eri meininki. Metsokukkoja oli aamulla soidinpaikalla ja muutamia koppelojakin oli tullut seuraamaan kukkojen toimintaa. Soidin huipentuu koppeloiden saapumiseen, koppeloviikkoon, jolloin suurin osa paritteluista tapahtuu. Koppeloviikko lienee tänäkin vuonna Kainuun eteläosissa perinteisesti vapun aikaan”, raportoi Juhani Malinen tarkastusreissulta.

Toimivat soitimet otetaan huomioon metsänkäsittelyssä niin, että metsokanta säilyy vahvana ja elinvoimaisena. Metso kuuluu monikäyttömetsien luonnonhoidon erityisen tärkeisiin lajeihin. (Metsähallituksen metsätalouden ympäristöopas 2018).

Lisätietoja:
Metsähallitus Metsätalous Oy: 
Suunnittelupäällikkö Ilkka Herukka, p. 020639 6476

Paikallistiedot:
Tiimiesimies Koillismaa, Rami Nissema, p. 020639 7584
Tiimiesimies Suomussalmi, Ulla Lehtonen, p. 020639 6158
Tiimiesimies Kuhmo, Jussi Moilanen, p. 020639 6313
Tiimiesimies, Länsi- Kainuu, Ahti Juntunen, p. 020639 6726
Tiimiesimies, Keski- Pohja, Petteri Arovainio, p. 020639 6764