Julkaistu 15.2.2021

Metsätilan kaupalla liikkumavaraa talouteen – Rautalammin seurakunta myi metsää suojeltavaksi

Metsähallitus ja Rautalammin seurakunta saivat vuoden alussa päätökseen yli vuoden kestäneen prosessin, jossa Rautalammin seurakunta myi Metsähallitukselle noin 59 hehtaaria metsää liitettäväksi Etelä-Konneveden kansallispuistoon.

Rautalammin seurakunnan kirkkoherra Heikki Marjanen kertoo, että aloite kauppaan tuli kirkkoneuvoston jäseneltä, joka on perehtynyt metsien suojeluun ja monikäyttöön. – Alueemme sijaitsi Etelä-Konneveden kansallispuiston ydinalueen kupeessa ja sillä kulkee suosittu Vuori-Kalajan ja Kitulammen välinen polku, Marjanen kuvailee.

Lumikenkäretkellä Etelä-Konneveden kansallispuistossa. ©Tea Karvinen

– Ely-keskukset hoitavat Suomessa pääosan luonnonsuojelualueiden hankinnoista, mutta joitakin kauppoja tehdään myös suoraan Ympäristöministeriön ja Metsähallituksen Luontopalvelujen toimeksiannosta, Metsähallituksen maankäyttöasiantuntija Juha Huttunen kertoo.

– Luonnonsuojelualueiden kaupoissa pyritään yleensä korvaamaan metsätalousarvot. Joskus lisänä voi olla korvattavia ranta- ja/tai rakennusarvoja ja oikeuksia. Hinta pyritään hakemaan vapaiden markkinoiden vastaavista kaupoista ja niiden hintaperusteista, Huttunen kertoo.

Marjanen kertoo, että seurakunta halusi myydä metsän nimenomaan suojeltavaksi. – Muuhun tarkoitukseen sitä ei olisi myyty, hän vahvistaa.

Konneveden kauppa ei ollut myöskään Rautalammin seurakunnan ensimmäinen luonnonsuojelualuekappa, vaan se oli myynyt jo aiemmin kaksi kohdetta suojeltavaksi. – Olemme ajatelleet, että meillä on velvollisuus suojella maisemallisesti kauniita ja luonnon monimuotoisuuden kannalta tärkeitä alueita, Marjanen kertoo.

Metsäomaisuus on merkittävä tulonlähde Rautalammin seurakunnalle

Rautalammin seurakunnalla on metsää reilut 1200 hehtaaria ja sillä on seurakunnalle iso merkitys. – Yleinen talouskehitys on ollut sellainen, että seurakuntien talous on ahtaalla, Marjanen kertoo. – Meilläkin on vielä paljon velkaa kirkon remontista, hän jatkaa.

Metsäomaisuudella on keskeinen rooli monien maaseutuseurakuntien taloudessa. – Metsät ovat vakaa ja suhteellisen helposti ennustettava sijoituskohde, Marjanen kertoo. Rautalammin seurakunnallakaan ei ole muuta, mahdollisesti riskialttiimpaa sijoitustoimintaa.

– Hoidamme metsiämme metsätaloussuunnitelman mukaisesti kestävästi niin, että ne turvaavat toimintaamme tulevaisuudessakin, Marjanen kertoo.

Rautalammin seurakunta on ollut jopa niin aktiivinen metsäasioiden kanssa, että järjesti vuosi sitten metsäseminaarin, jossa käytiin läpi erilaisia metsänkäsittelyvaihtoehtoja ja selvitettiin, mitä seurakuntalaiset haluavat metsien hoidolta.

– Tämän johdosta kokeilemme nyt jatkuvaa kasvatusta muutamalla kuviolla, Marjanen kertoo.

– Täällä Rautalammilla on aina ollut metsää ja tulee aina olemaan. Iso osa ihmisistä on saanut tulonsa metsistä, mutta myös virkistyskäyttö ja hyvinvointi ovat tärkeitä ja kansallispuisto on meille todella merkittävä, Marjanen kertoo.

Kauppa toi merkittävän lisän Etelä-Konneveden kansallispuistoon

– Nyt ostettu alue täydentää Etelä-Konneveden kansallispuiston aluekokonaisuutta hienosti, Metsähallituksen aluepäällikkö Raimo Itkonen iloitsee. – Itkonen kertoo, että puistoon liitetty alue sijoittuu lähelle kansallispuiston suosituinta käyntikohdetta, Kalajanvuorta. Vaellusreitit Kolmen vuoren vaellus ja Kalajan kierros kulkevat jo valmiiksi alueen halki. Lisäksi kansallispuiston huoltotie kulkee alueen kautta.

Lisätiedot:

Maankäyttöasiantuntija Juha Huttunen, Metsähallitus Kiinteistökehitys, juha.huttunen@metsa.fi, 020 639 5581

Kirkkoherra Heikki Marjanen, Rautalammin seurakunta, heikki.marjanen@evl.fi, 0400 856 263

Aluepäällikkö Raimo Itkonen, Metsähallitus, Luontopalvelut, raimo.itkonen@metsa.fi