Julkaistu 5.11.2020

Metsähallitus rakentaa Ruotsinkylän metsässä ulkoileville sillan ja portaat

Metsähallitus rakentaa portaat ja sillan puronotkelmaan Lehtikuusenmäen polkuverkoston pohjoispäähän Tuusulan Ruotsinkylässä. Vanhat huonokuntoiset portaat purettiin jo parisen vuotta siten kyläyhdistyksen avulla talkootyönä.

– Työtilaus on ollut pitkään jonossa ja nyt on Ruotsinkylän vuoro, kertoo Keijo Kallunki Metsähallituksen viestinnästä. Silta puron yli tehdään puusta, samoin portaiden runko ja kaide. Askelmiin käytetään galvanoituja metallisia askel-elementtejä. Polkurinne notkelman länsipuolella sorastetaan. Rakenneratkaisut ovat samoja kuin mm. Nuuksiossa on käytetty.

Koirantassut eivät tunnetusti ritiläportaista pidä, mutta koirille jää kulku-ura portaiden sivuun kaiteettomalle puolelle. Askelmissa on liukuestereuna, mutta talvikeleillä kannattaa noudattaa varovaisuutta, portaille ei tule talvikunnossapitoa.

– Ruotsinkylään on tulossa muitakin kohennuksia: Professorin pytingin nuotiokehän istuinpuut uusitaan portaiden uusimisen yhteydessä ja pysäköintipaikka laajenee hiukan kunhan vanha varastorakennus puretaan ensi vuoden puolella. Raition reitillä on lisäksi suunnitelmissa sorastaa pahimmin kulunutta polun osaa. Sorastusten toteutusaikataulu on vielä vahvistamatta.

Työt alkavat viikon 46 loppupuoliskolla tarvikkeiden siirroilla ja vanhan sillan purulla. Rakennustöiden aikana polun notkelmaosuus on pois käytöstä.

Ruotsinkylän tutkimusmetsässä on tehty metsäntutkimusta jo vuodesta 1923.  Metsä polkuineen on suosittu päiväretki- ja ulkoilukohde. Alueella ei ole kävijälaskureita, mutta arvioiden mukaan vuosittain on n. 30 000 kävijää.

Lisätietoja:
Keijo Kallunki, tiedottaja, Metsähallitus Metsätalous Oy, 040 5362 184
Teemu Laine, puistomestari, Metsähallitus, Luontopalvelut, 040 7634 429

Kartta Ruotsinkylän poluista:
https://www.luke.fi/wp-content/uploads/2018/08/Ruotsinkylan-polkukartta-30082018.pdf