Julkaistu 31.8.2023

Metsähallitus poistaa Kuusiston piispanlinnan alueen tulipaikan – hienon historiakohteen arvoja halutaan vaalia

 Metsähallitus on purkanut Kuusiston piispanlinnan alueella sijaitsevan tulipaikan, ja jatkossa koko alueella on pysyvä tulentekokielto. Kuusiston linnan kulttuuriperintöarvoja halutaan vaalia ja varmistaa, ettei tulesta koidu alueen historiallisille rakennuksille haittaa ja vaaraa. Metsähallitus haluaa myös mahdollistaa hienon historiakohteen saavutettavuuden esteettömiä palveluja tarvitseville asiakkailleen, joten alueen esteettömyyttä kehitetään.

– Suomalaiset ovat tottuneet pitämään tulentekoa retkeilyn keskeisenä osana. Siksi kansallispuistoissamme ja retkeilyalueillamme on noin 1 000 hoidettua tulipaikkaa. Kaikkiin kohteisiin ne eivät kuitenkaan sovi. Kuusiston piispanlinna on vaalittava historiakohde, jota ympäröi hieno perinnemaisema, sanoo virkistyskäytön erityisasiantuntija Jani Grönroos Metsähallituksen Luontopalveluista.

– Tulisteluun on vuosien varrella totuttu Kuusiston piispanlinnalla, joten pahoittelemme ikävää yllätystä kävijöille.

Tulipaikka on myös houkutellut leiriytymään alueelle, vaikka se on kielletty. Tämä on tuonut mukanaan muuta ongelmaa, esimerkiksi muinaisjäännöksen turmelemista. Tulipaikan poistaminen ja tulentekokielto selkeyttää tilanteen. Kielto koskee myös grillaamista, jota asiakkaat ovat tehneet omilla hiiligrilleillään tai tekemällä tulet itserakennettuun tulikehään.

Myös Kaarinan kaupunki suhtautuu myönteisesti siihen, että arvokkaan historiakohteen kulttuuriperintöarvoja vaalitaan.

Kivilinnan rauniot pienellä mäellä veden äärellä, kuvattu ilmasta. Etualalla puurakennus.
Kuusiston piispanlinnan rauniot. Kuva: Petri Loikkanen.

Kuusiston piispanlinnan alueella on kesäkaudella avoinna Piispanlinnan vierailukeskus, jossa toimii kahvila. Syyskuussa kahvila on auki sunnuntaisin.

– Eväät kuuluvat retkeen, vaikka tulipaikkaa ei enää ole. Eväitä voi ostaa kahvilasta sen aukioloaikoina tai tehdä kotona ennen retkeä. Sprii- tai kaasuretkikeittimen käyttö on yhä sallittua. Olemme myös lisänneet piknikpöytien määrää ja parannamme esteettömiä palveluja tarvitsevien mahdollisuuksia nauttia tästä hienosta kohteesta, Grönroos sanoo.

Aidat ja portit valmiina ensi kesän lampaille – luontopolku on yhä kaksijalkaisten käytössä

Kuusiston piispanlinnan alueelle on kesän 2023 aikana rakennettu aitoja ja asennettu portteja, jotta ensi kesänä alueelle tulevat maisemanhoitajat eli lampaat pysyvät siellä.

Portit katkovat linnan kupeessa sijaitsevan Kappelinmäen luonnonsuojelualueen luontopolkua, mutta polku on edelleen tarkoitettu patikointiin. Portit pitää vain muistaa sulkea perässään.

Lisätietoja:

Metsähallitus, virkistyskäytön erityisasiantuntija Jani Grönroos, p. 040 6495 450, jani.gronroos(at)metsa.fi

Kuusiston piispanlinnan rauniot (luontoon.fi)