Julkaistu 17.11.2022

Metsähallitus muistuttaa: on jokaisen velvollisuus ottaa muut huomioon retkeilytuvissa

Kansallispuistojen käyntimäärien trendi on ollut kasvava, ja kiinnostus kansallispuistoissa ja erämaa-alueilla sijaitseviin tupiinkin on lisääntynyt. Suosituimmat vuokrattavat tuvat valtion suojelualueilla sijaitsevat Lapissa. Metsähallituksen Luontopalvelut muistuttaa, ettei tuvissa saa käyttää häiritsevästi alkoholia ja muitakin tuvan sääntöjä pitää noudattaa.

Viime viikkoina retkeilijät ovat nostaneet esiin sosiaalisessa mediassa kokemuksia retkillä kohdatuista pelottavista tilanteista ja häirinnästä.

– Toisten luontokokemuksen häiritseminen ei ole missään tilanteessa sallittua. Tuvissa on säännöt, joiden noudattaminen on paras tapa ottaa huomioon myös muut retkeilijät, asiakaspalvelupäällikkö Timo Karinen Metsähallituksen Luontopalveluista sanoo.

Luontopalvelut saa hyvin vähän palautetta häiriökäyttäytymisestä tuvissa.

– Säännöllisesti kuitenkin muistuttelemme perusasioista: tupa pitää jättää siistiksi, tuhkat siivota pesästä, tupaan ei saa jättää ruokia tai vesiä asioihin seisomaan. Usein kävijöillä on hankaluuksia myös kaasuliesien käytön kanssa, Karinen jatkaa.

Metsähallituksen Luontopalvelut hoitaa ja kehittää kansallispuistoja Suomessa ja vastaa myös monen vuokratuvan ja ilmaisen autiotuvan ylläpidosta.

Luontopalvelujen ylläpidossa on yhteensä noin 440 tupaa, joista noin 270 sijaitsee Lapissa.

Mitä tietoja tuvista retkeilijä tarvitsee Luontoon.fi-palveluun: osallistu ja voita tupaviikonloppu

Metsähallituksen Luontopalvelut kerää parhaillaan käyttäjien mielipiteitä siitä, mitä tietoja tuvista pitäisi löytyä Luontoon.fi-palvelusta. Tällä hetkellä tuvista löytyy esimerkiksi tupien sijaintitiedot, tiedot tuvan varustuksesta ja makuupaikoista sekä tieto siitä, saako tupaan ottaa mukaan koiran vai ei. Tupasivuilta löytyy myös tieto, jos tuvassa on joku asia rikki tai koko tupa on käyttökiellossa.

Kyselyssä voi kertoa myös kokemuksia tupien ja muun majoituksen käytöstä luontoretkillä: https://fi.surveymonkey.com/r/metsahallitusmajoituskysely . 

Luontopalvelut arpoo kyselyyn osallistuneiden kesken ilmaisen viikonlopun varaustuvassa. Voittaja saa itse päättää, missä tuvassa viikonlopun viettää.

Suosituimmat varattavat tuvat sijaitsevat Lapissa

Seitsemän Suomen suosituinta varaustupaa kansallispuistoissa tai erämaa-alueilla sijaitsevat Lapissa.

Käyttäjien suosikkeja varattavista tuvista ovat esimerkiksi Pallas–Yllästunturin kansallispuistoissa sijaitsevat Hannukuru, Nammalakuru ja Sioskuru. Pallas–Yllästunturin kansallispuisto on käyntimääriltään Suomen suosituin, mikä näkyy myös tupavarauksissa.

Monet suosituimmat varattavat tuvat ovat suosittujen vaellusreittien varrella.  Esimerkiksi Sioskurun tupa on Pallas–Yllästunturin kansallispuiston suosituimman vaellusreitin, Hetta–Pallas-vaellusreitin varrella. Samasta syystä suosituimpien tupien joukkoon kuuluvat Pitsusjärven, Meekonjärven Termisjärven ja Saarijärven varattavat tuvat Käsivarren erämaassa Kalottireitillä.

Urho Kekkosen kansallispuistossa sijaitsevat suositut Luirojärven ja Suomunruoktun varaustuvat.

– Luirojärven tupien suosio johtuu kahdesta asiasta: suurin osa vaeltajista suunnittelee vaelluksensa reitin Luirojärven kautta ja sauna houkuttelee. Saunan lämmitystä suositellaan vasta illansuuhun ja paikan päältä löytyvät ohjeet saunavuoroihin. Niitä kannattaa noudattaa, jotta kaikki pääsevät ajallaan nauttimaan saunasta, asiakaspalvelupäällikkö Tarja Tuovinen Metsähallituksen Luontopalveluista muistuttaa.

Suomunruoktun varaustupa on puolestaan yhden, kahden yön vaelluksia tekevien suosiossa.

– Retkeilijät haluavat yöksi kansallispuistoon, mutta aikaa tai taitoja lähteä kauemmas vaellukselle ei välttämättä vielä ole, Tuovinen jatkaa.

Lisätietoja medialle:

Pallas–Yllästunturin kansallispuiston ja Käsivarren erämaa-alueen tuvat: asiakaspalvelupäällikkö Timo Karinen, p.  040 648 6380

Urho Kekkosen kansallispuiston tuvat: asiakaspalvelupäällikkö Tarja Tuovinen, p. 040 756 9337

Tilastotietoa Metsähallituksen Luontopalvelujen suosituimmista vuokratuvista ja kysely: Olli-Petteri Help, p. 040 7450536

sähköpostit muotoa: etunimi.sukunimi@metsa.fi