Julkaistu 12.6.2023

Polttopuita, jätteitä ja ylläpitoa – Metsähallitus kilpailuttaa retkikohteidensa huoltoja maanlaajuisesti

Metsähallituksen Luontopalvelut ylläpitää retkeilykohteita kansallispuistoissa ja muilla valtion luonnonsuojelualueilla. Elokuussa kilpailutetaan yhteensä 10 alueella retkeilykohteiden polttopuuhuolto, jätehuolto ja ylläpitohuolto. Sopimusten pituus on neljä vuotta.

Metsähallituksen Luontopalvelujen hoitamien alueiden polttopuu-, jäte- ja ylläpitohuoltojen kilpailutus tehdään osa-alueittain siten, että tarjouksen voi jättää valitsemiinsa osa-alueisiin. Näin mahdollistetaan myös pienten toimijoiden osallistuminen.

Alueet sijaitsevat eri puolilla Suomea Utsjoelta Etelä-Suomeen. Mukana on 10 eri kokoista aluetta Pohjois-Lapista, Koillismaalta ja Kainuusta sekä Satakunnasta, Kanta-Hämeestä, Pohjois-Savosta, Etelä-Pohjanmaalta ja Uudeltamaalta. Tarkemmat tiedot alueista on kerrottu tiedotteen lopussa, josta pääsee myös hankinnan ennakkoilmoitukseen julkisten hankintojen Hilma-järjestelmässä.

Kilpailutus tehdään kävijöitä ja luontoa varten

Luonnossa liikkuminen on suomalaisille tärkeä tapa viettää vapaa-aikaa. Viime vuonna esimerkiksi kansallispuistoihin tehtiin yli 3,5 miljoonaa käyntiä ja retkeilypalveluihin oltiin tyytyväisimpiä kuin koskaan aiemmin.

Luontokohteiden huolto on siis erittäin tärkeä osa retkeilykohteiden houkuttelevuutta – hyvin hoidetusta kohteesta nauttii moni retkeilijä. Kansallispuistojen ja muiden Metsähallituksen hoitamien luontokohteiden huollosta yhä suurempi osa ostetaan vastuullisilta sopimuskumppaneilta.

Kilpailutus ja hankinnat tehdään kohteiden käyttäjiä varten. Luonnossa liikkuminen vaikuttaa tutkitusti positiivisesti ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin. Huoltopalvelujen laadulla onkin suuri merkitys vierailijoiden luontokokemukselle, mutta myös alueen luonnolle.

Sopimuskumppanit tekevät yhdessä Metsähallituksen kanssa merkityksellistä työtä yhteiskunnan ja luonnon hyväksi. Arvostammekin sopimuskumppaneissa ympäristönäkökohtien huomioimista, vastuullisuutta, luotettavuutta, toimitusvarmuutta ja korkeaa laatua. Toivomme sopimuskumppanilta myös hyvää yhteistyökykyä, asiakaslähtöisyyttä, avoimuutta ja osaamista vaativissakin maasto-olosuhteissa työskentelyyn.

Kilpailutukseen tulevat alueet

  • Utsjoen retkikohteet
  • Inarin retkeilyalue (Inari)
  • Urho Kekkosen kansallispuisto (Sodankylä, Inari ja Savukoski)
  • Oulangan kansallispuisto, Valtavaara ja Iivaara (Kuusamo)
  • Ylä-Kainuun retkeilykohteet (Suomussalmi, Puolanka ja Hyrynsalmi)
  • Etelä-Konneveden kansallispuisto (Rautalampi ja Konnevesi)
  • Lauhanvuoren ja Kauhanevan–Pohjankankaan kansallispuistot (Kauhajoki, Isojoki, Kauhajoki ja Karvia)
  • Hämeenkangas (Jämijärvi ja Kankaanpää)
  • Liesjärven kansallispuisto (Tammela)
  • Raaseporin linnanalue (Raasepori)

Hankinnan ennakkoilmoitus julkisten hankintojen Hilma-järjestelmässä: https://www.hankintailmoitukset.fi .

Lisätietoja:

Olli Vainio, hankinnan erityisasiantuntija, Metsähallituksen Luontopalvelut:  puh. 0400 925 074, etunimi.sukunimi@metsa.fi