Julkaistu 6.2.2018

Metsähallitus hakee sijoittajia kehittyvälle Rukalle

Kansainvälisen matkailun kasvu käynnistää jätti-investoinnit Rukalla jo ensi kesänä. Koko tunturin ylittävä gondolihissi yhdistää Rukan nykyisen kävelykylän ja Itä-Rukalle nousevan uuden Rukan laakso -alueen. Uusilla investoinneilla houkutellaan ennen kaikkea kansainvälisiä matkailijoita.

Metsähallituksen kiinteistökauppapäällikkö Tauno Kandelinin mukaan Rukan kiinnostavuus matkailu- ja sijoituskohteena nousee aivan uudelle tasolle gondoliyhteyden myötä. Ensimmäisenä uuteen kylään nousee Rukakeskuksen Ruka Valley -hotelli, johon tulee 80 huonetta ja 40 huoneistoa.

Metsähallitus hakee nyt sijoittajaa ja operaattoria hotelli Ruka Valleyn viereiselle kansainvälisen tason hotellitontille. Tontilla on rakennusoikeutta 11 000 kerrosneliömetriä. ”Tämä tontti on aivan Rukan kylät yhdistävän uuden gondolin ala-aseman ja Ruka Valley -hotellin vieressä”, Kandelin kertoo. Rukan laakson alueelle on kaavoitettu kaikkiaan 1700 uutta petipaikkaa. Kokonaisuudessaan Rukan laakson investointien odotetaan ylittävän lähivuosina 100 miljoonaa euroa.

”Rukan laakso on ainutlaatuinen alue Valtavaaran luonnonsuojelualueen ja Rukan rinteiden kainalossa”, Kandelin jatkaa. Valtavaaran kautta kulkee mm. huippusuosittu 82 kilometrin mittainen Karhunkierros-vaellusreitti. ”Metsähallitus haluaa toimia puurakentamisen suunnannäyttäjänä, toivomme tällekin tontille mahdollisimman paljon kotimaista puuraaka-ainetta hyödyntävää rakennusta”, Kandelin kertoo.

”Aivan hotellitontin takana meillä on myös kaksi matkailua palvelevien rakennusten korttelialuetta. Niille voisi rakentaa esimerkiksi 8 -12 huoneiston rakennuksia loistavalle paikalle lähelle palveluita. Rakennusoikeutta on yhteensä 10 500 kerrosneliömetriä”, Kandelin sanoo.

Nämä RM-korttelit tulevat myyntiin myöhemmin, kun Kuusamon kaupunki on ensin rakentanut tiet ja yleiset alueet. Kaupunki on perinyt Metsähallitukselta kaavoituskorvauksena 4,4, miljoonaa euroa, joka on lain mukaan käytettävä infrastruktuurin rakentamiseen.

Metsähallituksella on myös länsirinteiden puolella myytävänä neljä RM-tonttia aivan palveluiden läheisyydessä. Kullekin näistä tonteista voi rakentaa useamman huoneiston rakennuksia. ”Uskomme, että Itä-Rukan investoinnit vauhdittavat myyntiä myös Länsirinteillä”, Kandelin sanoo ja muistuttaa, että Länsirinteellä pääsee rakentamaan heti.

Rukan tuntumassa on Metsähallituksella vireillä myös Porontiman rantakaava, johon tulee ympärivuotiseen käyttöön sopivia loma-asuntotontteja ja mahdollisesti revontulimatkailurakentamiseen sopivia tontteja. Porontimajärven alueelle on noin kymmenen kilometriä Itä- Rukalta ja se sijaitsee lähellä Kuusamon koskia ja Oulangan kansallispuistoa.

Lisätiedot
Metsähallitus Kiinteistökehitys, Kiinteistökauppapäällikkö Tauno Kandelin, 040 532 5552, tauno.kandelin@metsa.fi

Metsähallitus Kiinteistökehitys, johtaja Tuomas Hallenberg, 040 528 6069, tuomas.hallenberg@metsa.fi