Julkaistu 27.3.2020

Metsähallituksen Luontopalvelut sulkee ruuhkautuneita taukopaikkoja – Ministeri Mikkonen: Nyt on hyvä aika hengähtää lähiluonnossa, ruuhkaisia kohteita kuitenkin vältettävä

Ympäristöministeriö ja Metsähallitus tiedottavat 27.3.2020

Luonnossa voi ja kannattaa retkeillä, kunhan noudattaa terveysviranomaisten ohjeistuksia turvavälistä ja käsihygieniasta. Vilkkaita kohteita ja ruuhkaisia taukopaikkoja tulee välttää, eikä kauas pidä lähteä retkeilemään. Moni kiireinen taukopaikka onkin suljettu, joten ulkoilla kannattaa turvallisesti lähiluonnossa. Suuressa osassa maata on voimassa ruohikkopalovaroitus, joten tulet tulee jättää tekemättä pelastuslaitoksen resurssien säästämiseksi.

– Nyt on hyvä hetki hakea luonnosta voimaa ja mielenrauhaa, jotka auttavat jaksamaan poikkeuksellisia oloja ja muuttunutta arkea. Onneksi luontokohteita löytyy läheltä. Suomessa asutaan tutkimusten mukaan keskimäärin 200 metrin päässä lähimetsästä. Juuri kodin lähistöllä olevat kohteet ovat nyt oikeita paikkoja, mihin suunnistaa nauttimaan luonnosta ja seuraamaan kevään merkkejä, sanoo ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen.

Kun muut harrastusmahdollisuudet ovat vähentyneet, houkuttelee keväiseen luontoon lähteminen entistä enemmän. Metsähallituksen ylläpitämien luontokohteiden kävijämäärät ovat koronavirustilanteen myötä kasvaneet, paikoin jopa ruuhkaksi asti.

Metsähallituksen Luontopalvelut on joutunut sulkemaan suosittuja retkikohteita muun muassa matkailukeskusten lähialueilla: retkeilijöiden päivätupia, taukokotia, lintutorneja ja päiväkäytössä ruuhkautuneita autiotupia on suljettu. Myös kansallispuistojen luontokeskukset ovat suljettuja ja Metsähallituksen vuokra- ja varaustupien varaukset on toistaiseksi peruttu.

– Suomi on täynnä upeita luontokohteita. Nyt ei kuitenkaan ole aika matkustaa pitkän matkan päähän edes kotimaassa, vaan ulkoilla lähiluonnossa. Turvallisuussyistä esimerkiksi monia kansallispuistojen palveluja on jouduttu sulkemaan, sillä kohteet ovat ruuhkautuneet. Toki jos oma lähiluontokohde on kansallispuisto, voi siellä vierailla, mutta vältä silloinkin lähikontakteja ja ruuhka-aikaa, ministeri Mikkonen sanoo.

Eteläisessä ja keskisessä Suomessa on tällä hetkellä lisäksi voimassa ruohikkopalovaara, joten tulta ei saa nyt tehdä. Retkelle kannattaa ottaa mukaan sellaiset eväät, joita ei tarvitse nuotiolla lämmittää.

Lisätietoja:

  • Metsähallituksen Luontopalvelut: Luontopalvelujohtaja Timo Tanninen, timo.tanninen(at)metsa.fi, puh. 040 6610033
  • Ministerin erityisavustaja Antti Heikkinen, antti.heikkinen(at)ym.fi, puh. 050 348 1406