Julkaistu 21.12.2023

Metsähallituksen Luontopalvelut kauppaa huutokaupalla tupia Lapissa

Huutokaupat.comiin on tullut myyntiin tänään kahdeksan huonokuntoista Metsähallituksen tupaa Lapissa. Tavoitteena on vähentää Metsähallituksen Luontopalvelujen omistamien rakennusten määrää ja karsia kuluja. 

Myytävänä on kahdeksan tupaa: viisi Metsähallituksen erävalvonnan ja luonnonsuojelutyön tekijöiden käyttämää valvontatupaa sekä retkeilijöiden käytössä olleet Saarijärven vanha autio- ja vuokratupa Käsivarressa, Uurrekarkian autiotupana toiminut palovartijan maja ja Puljutunturin palovartijan maja. Retkeilijöiden käytössä olleet autiotuvat ovat olleet huonon kunnon takia pois käytöstä jo hetken aikaa. 

Lähtöhinta on kaikissa kohteissa nolla euroa. Kohteet myydään, jos yksikin tarjous tulee. Rakennus pitää purkaa ja hakea pois. 

– Rakennukset ovat pääosin huonossa kunnossa, esimerkiksi hometta löytyy osasta myytävistä rakennuksista. Ostajan pitää purkaa kohde, viedä pois ja siivota paikka. Esimerkiksi Keimiöjärven vuokratuvan sauna myytiin viime vuonna samalla tavoin purettavaksi. Vaikka kohde oli huonossa kunnossa, ostaja löytyi ja sai hyödynnettyä saunan hirret toiseen rakennusprojektiin, kenttäpäällikkö Henri Arponen Metsähallituksen Luontopalveluista kertoo. 

Jos ostajaa ei löydy, Metsähallitus purkaa rakennukset itse. 

Luontopalvelut vähentää rakennustensa määrää koko maassa 

Metsähallituksen Luontopalvelujen hallinnassa on tällä hetkellä koko maassa noin 2 400 rakennusta. Kaikkien rakennusten kuntoa, ylläpitokustannuksia ja käyttöä arvioidaan parhaillaan.  

– Osalla myyntiin tulevista rakennuksista ei ole enää käyttöä tai kustannukset ovat kasvaneet liian suuriksi. Luopumalla osasta rakennuksia pystymme tasapainottamaan rakennuksiin kohdistuvaa vastuutamme ja käytössämme olevia resursseja, kertoo luontopalvelujohtaja Henrik Jansson Metsähallituksesta.  

Myyntiin on tulossa myöhemmin myös lisää kohteita koko maassa. Luontopalvelut toimii valtion budjettirahoituksella ympäristöministeriön sekä maa- ja metsätalousministeriön ohjauksessa.  

– Rakennusten myynti on yksi teko kolmen miljoonan euron säästöohjelmassamme, jonka tavoitteena on karsia kuluja, Jansson sanoo.

Metsähallituksen myynnissä olevat tuvat Lapissa 

Lisätietoja medialle:  

Lapissa myynnissä olevat kohteet: kenttäpäällikkö Henri Arponen, p. 020 639 7071 
Metsähallituksen Luontopalvelujen säästökuuri ja rakennuskannan karsiminen yleisesti:  
Luontopalvelujohtaja Henrik Jansson, p. 020 6394 293 
Sähköpostit muotoa: etunimi.sukunimi@metsa.fi