Julkaistu 15.1.2021

Metsähallitukselle luovutettiin Urheilugaalassa Urheilukulttuuri-palkinto

Metsähallitus sai vuoden 2021 Urheilugaalassa Urheilukulttuuri-palkinnon. Metsähallitus on toiminut luonnossa liikkumisen mahdollistajana varsinkin koronapandemia aikana, jolloin monia muita harrastuksia ja liikuntapaikkoja on jouduttu rajoittamaan. Yhä useampi suomalainen onkin hakeutunut luontoon liikkumaan ja virkistymään.  

– Olemme erittäin iloisia tästä tunnustuksesta. Haluamme osaltamme edistää kaikkien yhdenvertaisia mahdollisuuksia virkistäytyä ja nauttia luonto- ja eräkokemuksista. Teemme jatkossakin parhaamme, että myös tulevat sukupolvet voivat nauttia luonnon arvosta ja sen tuottamasta hyvinvoinnista, sanoi Metsähallituksen pääjohtaja Juha S. Niemelä ottaessaan vastaan palkinnon.

Luonto- ja eräharrastusten suosio on kasvanut ja niiden merkitys on korostunut varsinkin koronapandemian aikana. Luonto onkin houkutellut ihmisiä liikkeelle ja se näkyy myös kävijämäärien kasvuna Metsähallituksen hoitamissa kansallispuistoissa ja muissa käyntikohteissa.

– On hienoa, että ihmiset ovat saaneet luonnosta iloa ja virkistystä. Kävijämäärien kasvu aiheuttaa myös paineita reittien ja taukopaikkojen huollolle. Pyrimme siihen, että kansallispuistot ja muut suositut käyntikohteemme voivat tarjota jatkossa entistäkin paremmassa kunnossa olevia reittejä ja taukopaikkoja. Olemme kiinnittäneet erityistä huomiota myös esteettömyyteen, Niemelä kertoo.

Kansallispuistojen, valtion retkeilyalueiden ja muiden suosittujen käyntikohteiden ohella Niemelä muistuttaa myös valtion hallinnassa olevien monikäyttömetsien ja vesialueiden mahdollisuuksista.

Metsähallituksen hoidossa olevat alueet muodostavat yhdessä Suomen laajimman ulkoliikuntapaikkaverkoston, joka on kaikille avoinna 24/7. Valtion mailla ja vesillä voi harrastaa niin kuntoilua, marjastusta ja sienestystä kuin eränkäyntiä. Luontoon liittyvien harrastusten ohella Metsähallituksen hallinnassa olevat metsät ja muut alueet tuottavat yhteiskunnalle muita hyötyjä, kuten esimerkiksi aluetaloudellisia vaikutuksia, uusiutuvia luonnonvaroja sekä hiilensidontaa.

– Tarkastelemme luontoa hyvin monipuolisesti ja sovitamme yhteen siihen liittyviä monia mahdollisuuksia. Olemme juuri uudistaneet oman strategiamme ja siinä keskeisiä teemoja ovat vastuullisuus ja yhteistyö, luonnon monimuotoisuus, ilmastonmuutos sekä hyvinvointi ja biotalous. Uuden strategiamme avulla haluamme edistää luonnon arvon ja yhteisen varallisuuden vastuullista kehittämistä yli sukupolvien, Niemelä painottaa.

Lisätietoja
Pääjohtaja Juha S. Niemelä, Metsähallitus
puh. 0206 39 4201, sähköposti: juha.niemela@metsa.fi