Julkaistu 5.5.2021

Luonnontuotteiden keruuaika lähestyy

Pakuri monikäyttömetsän koivussa

Metsähallituksen metsätalouskäytössä olevista monikäyttömetsistä voi kerätä kuusenkerkkiä ja monia muita luonnontuotteita henkilökohtaisen luonnontuoteluvan ostamalla. Kuusenkerkän keruuaika on touko-kesäkuussa vaihdellen vuosittain, alueittain ja puittain. Paras keruuaika kestää 2–3 viikkoa.

Metsähallituksen jo useita vuosia myymän luonnontuoteluvan voi hankkia aiempaa helpommin tietokoneella tai mobiililaitteella Eräluvat-verkkokaupasta.

-Luonnontuoteluvan oikeuttaa keräämään valtion monikäyttömetsästä kuusenkerkkiä, pihlajan silmuja, pakurikääpää, koivunlehtiä, lehtipuiden oksia esim. vastoja ja kerppuja varten, pihkaa, sammalia ja havuja. Näiden lisäksi rauhoittamattomia ruohovartisia kasveja keruumäärän ylittäessä ”jokamiehen oikeudella” sallitun määrän, kertoo maankäyttöpäällikkö Antti Maukonen Metsähallituksesta.

Luonnontuotelupia on kahdenlaisia, 3 kk ostopäivästä voimassa oleva oikeuttaa 50 kg tai 200 litran keruumäärään ja 1 vuoden ostopäivästä voimassa oleva lupa oikeuttaa 200 kg tai 800 litran keruumäärään.

– Ensiksi kannattaa lukea ohjeet verkkosivultamme www.metsa.fi/luonnontuoteluvat, jonka jälkeen voi siirtyä sivulta löytyvän linkin avulla Eräluvat-verkkokauppaan. Valtion monikäyttömetsien sijainti ja rajat löytyvät retkikartta.fi -sivulta omalta tasoltaan. Retkikartta.fi toimii myös mobiililaitteissa.

– Kerääjän on ehdottomasti varmistettava, että keruukohde sijaintsee talouskäytössä olevassa valtion monikäyttömetsässä, sillä luonnontuotelupa ei ole voimassa luonnonsuojelualueilla, muistuttaa Maukonen.

Lisätietoja:
Metsähallitus Metsätalous Oy, maankäyttöpäällikkö Antti Maukonen, +358 400 358 340

Luonnontuoteluvat, ohjeet: www.metsa.fi/luonnontuoteluvat
Eräluvat verkkokauppa: verkkokauppa.eraluvat.fi/fi/muut-luvat/metsatalous-oy/luonnontuoteluvat/
Pakurin kerääminen, Youtube-video: www.youtube.com/watch?v=jcE9mZoWTGQ