Julkaistu 16.2.2024

Lumivyöryjen riski on nyt huomattava – nämä kuusi varautumisohjetta jokaisen tunturialueilla retkeilevän tulee tietää

Ilmatieteen laitoksen lumivyöryennusteiden mukaan osassa Lapin tunturialueista lumivyöryjen vaaraluokka on nyt huomattava. Se tarkoittaa, että lumivyöryolosuhteet ovat vaaralliset. Kansallispuistoissa retkeilijöiden on hyvä pysytellä merkityillä reiteillä ja vältellä jyrkkiä, yli 25 asteen kaltevuuden rinteitä sekä niiden alapuolisia alueita.

Osassa Lapin tunturialueista lumivyöryennusteet ovat kohonneet vaaraluokaltaan huomattavaksi.  Lumivyöryjä onkin ollut viime aikoina tavallista enemmän esimerkiksi Ylläksen alueella.

– Nyt on ollut poikkeuksellinen tilanne, sillä lumipeite on ollut Lapissa erityisen epävakaa tänä talvena. Ylläksen, Pallaksen ja Pyhä–Luoston luonnonvaraisilla tuntureilla on havaittu tänä talvena yhteensä jo 26 laattalumivyöryä. Vilkkaimpana päivänä lumivyöryjä on ollut viisi, kertoo lumivyöryasiantuntija Tuomo Poukkanen Ski Patrol Ylläkseltä.

Lumivyöryjen riskiä tunturialueilla voi seurata Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta (ilmatieteenlaitos.fi).

Retkeilijöille kohonnut lumivyöryriski tarkoittaa sitä, että reitin suunnitteluun kannattaa nyt varata kunnolla aikaa. Kansallispuistossa retkeilijän on hyvä pysyä merkityillä reiteillä ja laduilla. Reittejä voi tarkastella retkikohteen Luontoon.fi-verkkosivuilla.

– Jos liikkuu merkittyjen reittien ulkopuolella, kannattaa pysyä poissa jyrkistä paikoista ja jyrkkien paikkojen alapuolelta. Nyt on suuri mahdollisuus myös sille, että liikkumisellaan kaukolaukaisee lumivyöryn. Jos maastossa on opasteita, lumivyöryyn liittyviä kylttejä tai reitti on suljettu, ohjeistus pitää ottaa tosissaan, summaa virkistyskäytön erityisasiantuntija Erkki Ollila Metsähallituksen Luontopalveluista.

Metsähallituksen Luontopalvelut hoitaa ja kehittää kansallispuistoja ja muita valtion suojelualueita.

Lumivyöryt ovat mahdollisia tarpeeksi jyrkässä lumipeitteisessä maastossa

Lumivyöryjen olosuhteet ovat erityisen otollisia nyt, mutta olosuhteet ja siten ennusteet muuttuvat säiden mukana. Tuntureilla retkeilevien on hyvä tietää, että Suomessa lumivyöryjä tapahtuu koko lumisen kauden ajan, yleensä lokakuusta pitkälle kevääseen säiden mukaan.

Lumivyörymaastoja voi vältellä reittivalinnoilla.

Metsähallituksen Luontoon.fi-verkkosivuilla on esitelty retkeilijän ohjeet, miten lumivyörymaastot voi ottaa huomioon retken suunnittelussa:

  1. Kulje merkityillä reiteillä tai hiihtokeskuksen rinnealueella.
  2. Lumivyöryvaara saattaa vaikuttaa joidenkin reittien käyttöaikaan: Tarkista reitin käyttöaika sekä mahdolliset varoitukset reitin varrella. Osa reiteistä voi myös olla suljettuina koko talvikauden.
  3. Kulje loivemmilla (alle 25 asteen) alueilla, kaukana jyrkistä rinteistä ja niiden päällä olevista lumilipoista
  4. Kulje harjanteita ja korkeampia muotoja pitkin.
  5. Ole erityisen tarkkana luonnonvaraisilla rinteillä huonolla näkyväisyydellä – ympärillä olevan maaston arviointi on hankalaa.
  6. Tiedä missä olet: Lue karttaa ja käytä puhelimen maastokarttasovelluksia. Älä tukeudu pelkästään puhelimeen, vaan ota mukaan myös paperikartta.

Metsähallituksen Luontopalvelujen video näyttää, miten retkeilijä voi havaita lumivyöryn varoitusmerkkejä. Video on tehty yhteistyössä Ski Patrol Ylläksen kanssa kevättalvella 2023: https://www.instagram.com/reel/CqpoCLxtIck .

Tunturissa liikkujille, jotka suuntaavat reittien ulkopuolelle, suositellaan kouluttautumista lumiturvallisuuteen. Lumivyöry.fi-sivustolta löytyy tarkempaa tietoa lumivyöryistä sekä lumiturvallisuuskursseista.

Metsähallitus on tänään julkaissut myös yleisestä talviretkeilyn turvallisuudesta muistuttavan tiedotteen (16.2.2024).

Lisätietoja

Erkki Ollila, virkistyskäytön erityisasiantuntija, Metsähallituksen Luontopalvelut, +358 40 527 0069, etunimi.sukunimi(at)metsa.fi

Tuomo Poukkanen, lumivyöryasiantuntija, Ski Patrol Ylläs, 0400746718, tuomo.poukkanen(at)laplandhotels.com