Julkaistu 14.4.2023

Lintujen pesintää turvataan kansallispuistojen liikkumisrajoitusalueilla

Joillakin suojelualueilla on rajoitusosia, joilla liikkuminen on kielletty lintujen pesimisaikaan keväällä ja alkukesästä. Rajoituksia on erityisesti meri-, järvi- ja suokansallispuistoissa. Herkimpiä häiriöille ovat maassa pesivät linnut, kuten suurin osa vesilinnuista ja kahlaajista.  

”Suojelualueilla luonnonsuojelulaki antaa mahdollisuuden rajoittaa liikkumista alueen suojelutavoitteen saavuttamiseksi. Liikkumista voidaan rajoittaa, jos alueen eläimistön tai kasvillisuuden säilyttäminen sitä vaatii”, luonnonsuojelupäällikkö Panu Kuokkanen Metsähallituksesta kertoo.

Liikkumista ja maihinnousua rajoitetaan keväisin lintujen ja muiden eläinten pesinnän turvaamiseksi. Lintujen lisäksi keväisin rauhaa kaipaavat mm. jäällä ja rantakallioilla makoilevat saimaannorpat. Etenkin suojelualueilla monille saarille, luodoille ja rannoille on maihinnousukielto. Näistä maastossa on usein punainen tai keltainen varoituskyltti. Liikkumisrajoitus voi olla ympärivuotinen.

”Vaikket rantautuisi, pidä etäisyyttä eläimiin ja niiden pesiin. Jos lintu lähtee pesästään veneesi lähestyessä, olet mennyt liian lähelle. Pidä lemmikit kytkettynä luonnon takia ja etenkin pesivien lintujen turvaamiseksi”, Panu Kuokkanen jatkaa.

Tärkeää on muistaa, että koirat kulkevat kansallispuistoissa ja muilla luonnonsuojelualueilla aina hihnassa. Kansallispuistot ovat luonnonsuojelualueita, joissa kasveilla ja eläimillä tulee olla rauha. Kansallispuistossa vapaana oleva koira rikkoo lakia ympäri vuoden. Se voi vahingoittaa linnunpoikasia ja muitakin eläimiä pelkästään säikäyttämällä. Keväällä ja alkukesästä myös lentokyvyttömät linnunpoikaset ovat vaarassa.

Varmistat kulkevasi sallituilla alueilla, kun pysyt merkityillä reiteillä. Luontoon.fi-verkkosivuilla kerrotaan kohdekohtaisista ohjeista ja säännöistä. Liikkumisrajoitusalueet on merkattu luontokohteiden karttoihin keltaisella ja punaisella värillä. Esimerkiksi Seitsemisen kansallispuistossa Iso-Seitsemisjärven ja Soljastensuon-Hauturin rajoitusosilla on vuosittainen liikkumisrajoitus 1.4.-15.7. Multiharjun aarnimetsässä ja Pakkulakankaalla liikkumisrajoitus on ympärivuotinen.

Lisätietoja:  

Luonnonsuojelupäällikkö Panu Kuokkanen, Metsähallitus, Järvi-Suomen Luontopalvelut,  puh. 0400 381 298, panu.kuokkanen@metsa.fi