Julkaistu 2.8.2018

Lehtikuusimetsä nousee Rovaniemen Kaupinselälle

Rovaniemellä tehtiin laaja uudistushakkuu tervasrosotuhojen takia. Puulajin vaihtoa kokeillaan ongelman ratkaisuun.

Lehtikuusen istutus_marjaana ojanperä

Rovaniemen Kivaloiden tuntumassa sijaitsevalla Kaupinselällä päädyttiin tekemään 20 hehtaarin suuruinen avohakkuu metsänhoidollisista syistä. Reilusti yli 20% männyistä oli jo sairaita ja osa mahdollisesti sairaita tai myöhemmin sairastumiselle alttiita. Metsähallitus Metsätalous oy:ssä tehtiin päätös poikkeuksellisen suuresta hakkuusta. Valtion maiden uudistushakkuiden koko on normaalisti alle neljä hehtaaria.

”Tässä tapauksessa ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin perusteellinen metsänuudistaminen. Tervasrosoinen puu ei kelpaa edes kuitupuuksi. Tavoitteena on estää sienitaudin leviäminen seuraavaan puusukupolveen ja entistä laajemmalle alueelle,” kertoo Metsähallitus Metsätalous Oy:n metsänhoitopäällikkö Olli Lipponen.

Tervasroso on männyn ruostesieni, joka aiheuttaa pahimmillaan puun nopean kuolemisen. Sairaat puut tulee poistaa taudin leviämisen estämiseksi. Tuleva puusukupolvi pyritään pelastamaan istuttamalla lehtikuusta, johon tervasroso ei tartu. Tauti on levinnyt viime vuosina rajusti etenkin Länsi-Lapissa.

Lehtikuusi menestyy hyvin Lapissa istutettuna, mutta se ei leviä itsestään siemenistä. Lehtikuusen kysyntä on alhaisempaa kuin perinteisten puulajien. Lehtikuusi viihtyy korkeillakin mailla ja kestää tuhoja. Tavoitteena on, että istutusalueelle syntyy tulevaisuudessa sekametsä suosimalla myöhemmissä toimenpiteissä muita puulajeja.

Lisätietoja: Metsänhoitopäällikkö Olli Lipponen, Metsähallitus Metsätalous Oy. Puh. 040 738 4408