Julkaistu 28.8.2020

Lauantaina 29.8. liputetaan Suomen luonnon kunniaksi

Elokuun viimeisenä lauantaina retkeillään sinivalkoisissa ja liputetaan Suomen luonnon kunniaksi! Ehkä olet vilkaissut seinäkalenteria ja huomannut siellä uuden merkinnän? Suomen luonnon päivä on kansallisten juhlapäivien uusin tulokas, kun se kirjattiin tästä vuodesta alkaen Yliopiston almanakkaan. Liputtamista sisäministeriö suosittaa Suomen luonnolle jo neljättä kertaa peräkkäin!

Ihminen seisoo korkealla kalliolla Kolin huipulla ja katsoo järvimaisemaa, kädessä tanko, jossa Suomen lippu.
Suomen luonnon päivä Kolin kansallispuiston huipulla, Kuva: Eeva Mäkinen.

Vuodesta 2013 asti vietetty juhlapäivä on tuonut luonnon juhlimisen osaksi vuodenkiertoa yhä useammalle kansalaiselle ja organisaatiolle. Kalenterimerkintä vauhdittaa tätä kehitystä entisestään. Tänä vuonna korostuu juhliminen omissa porukoissa, omalla tyylillä. Lähdetään retkelle, halataan puita osana Puunhalausviikkoa, otetaan loppukiriä Pelasta pörriäinen -kampanjassa, leivotaan ja maistellaan mustikkapiirakkaa, vieraillaan luomutiloilla virtuaalisesti ja nukutaan yö ulkona tuhansien tähtien alla. Suomen luonnon lisäksi 29.8. juhlitaan myös ylioppilaita ja ammattiin valmistuvia Valtioneuvoston suosituksesta.

Tänä vuonna Suomen luontoa on muistettu myös suuressa luontorunokilpailussa, johon suomalaiset lähettivät heinäkuun puoliväliin mennessä lähes 3000 upeaa runoa. Voittajarunon valitsee rouva Jenni Haukio, joka myös lukee runon Yle Radio Suomen lähetyksessä Suomen luonnon päivänä klo 14–15.

Muistilista Suomen luonnon päivän viettoon!

  • Pidä huolta, että pihallasi/työpaikallasi/taloyhtiössäsi liputetaan!
  • Jos lipputankoa ei ole, koristele retkievääsi pikkulipuin tai pue päällesi sinivalkoista.
  • Leivo mustikkapiirakka omaan tapaasi muro- tai pullataikinalla.
  • Lue valmistuvalle nuorelle luontoruno tai anna luontoaiheinen valmistujaislahja.
  • Lähde luontoon ja juhli omalla tyylilläsi: rennosti tai arvokkaasti. Suomen luonto on merkkipäivänsä ansainnut! #suomenluonnonpäivä #finskanaturensdag #liputanluonnolle #mustikkapiirakka

Lisätietoa