Julkaistu 6.11.2023

Lasten ja nuorten luontokasvatukselle suuri kysyntä ja tarve – Luontokasvatuksen seminaari 9.11: Miten elonkirjoa ja luontokatoa avataan ymmärrettävästi ja kiinnostavasti

Suomen luontokeskus Haltian tiedote

Miksi on tärkeää lisätä luontokasvatusta kouluissa? Miten kertoa elonkirjosta ja luontokadosta ymmärrettävästi? Miten luonnon monimuotoisuutta opetetaan oppilaita innostavin keinoin? Nämä kysymykset ovat teemoina Suomen luontokeskus Haltian luontokasvatuksen 10-vuotisjuhlaseminaarissa Haltiassa torstaina 9.11.2023

Tilaisuus palvelee myös yleistä keskustelua luontokadosta ja luonnon monimuotoisuudesta. Media on tervetullut osallistumaan seminaariin paikan päälle tai verkossa ja/tai haastattelemaan puhujia ennen tilaisuutta.

– On yhä tärkeämpää, että luontokadon ja monimuotoisen luonnon merkitystä osataan avata kouluissa. Opettajat kaipaavat tukea myös innostaviin ja havainnollistaviin menetelmiin sekä ulkona opettamiseen. Suomen luontokeskus Haltian luontokouluun olikin tänä syksynä kaikkien aikojen hakuryntäys, kertoo luontokasvatuksen erityisasiantuntija Elina Pilke Haltian luontokoulusta.

Luonnonkirjon ytimessä -seminaari: vaikeiden käsitteiden avaamisesta luontosuhteen vahvistamiseen

– Seminaari on opettajille, varhais- ja ympäristökasvattajille, mutta oikeastaan sen sisältö palvelee kaikkea keskustelua luonnosta, luontokadosta ja luonnon monimuotoisuudesta. On tärkeää osata avata näitä teemoja ja tuoda niitä lähelle ihmisiä. Näin voidaan myös vähentää luontokatoahdistusta, kun saadaan eväitä ongelmien ymmärtämiseen ja ratkaisemiseen, Elina Pilke toteaa.

Luonnonkirjon ytimessä -seminaarissa torstaina 9.11 klo 13.00–16.30 kirjailija Juha Kauppinen kertoo, mikä on keskeistä, jotta ymmärrys luonnon monimuotoisuudesta ja sen säilyttämisen tarpeesta avautuu. FT Arja Kaasinen valaisee, miten tuodaan eloa ja iloa elonkirjon opetukseen. Haltian luontokoulun luontokasvatuksen asiantuntijat Elina Pilke ja Maria Salin näyttävät havainnollisesti, miten pelillistetään luonnon kirjo ja luontokadon torjuminen innostavaksi ulko-ohjelmaksi. Professori Miles Richardson Englannista kertoo tutkimustulosten kautta, miten luontoyhteyden vahvistaminen hyödyttää niin luontoa kuin ihmistä (puheenvuoro etänä englanniksi). Loppupuheenvuoron pitää Alisa Horsmanheimo Nuorten Ilmasto- ja luontoryhmästä.

Haltian luontokoulu yhä suositumpi

Espoon Nuuksiossa sijaitsevan Suomen luontokeskus Haltian luontokoulu viettää tänä vuonna 10-vuotisjuhlaansa. Luontokoulussa on kymmenen vuoden aikana ollut 14 600 oppilasta. Näyttelyiden varhaiskasvatus- ja kouluopastuksiin sekä luonnossa tapahtuviin opastuksiin on osallistunut yli 70 000 lasta ja nuorta.

Lapset takit ja pipot päällä metsässä katselevat kiikareilla ylös.
Näkyykö liito-oravan kotikoloja? Haltian luontokoulussa Nuuksion metsässä. Kuva: Jari Kostet.

Luontokoulu järjestää myös täydennyskoulutuskursseja varhaiskasvattajille ja opettajille.

Se on tuottanut tuki- ja opetusmateriaaleja ympäristökasvatuksen ja ulkona oppimisen tueksi (haltia.com).

Lisätietoja

Lisätietoja ja haastattelut Luonnonkirjon ytimessä -seminaarista ja Haltian luontokoulusta:
Luontokasvatuksen erityisasiantuntijat Elina Pilke, p. 040 564 5279 (suomeksi) ja Maria Salin, p. 040 753 8087 (på svenska).

Ilmoittautumiset seminaariin sähköpostilla: paivi.rosqvist@metsa.fi

Suomen luontokeskus Haltia (haltia.com) on portti koko Suomen luontoon.

Nuuksion kansallispuiston yhteydessä sijaitseva Haltia toimii vastuullisesti ja kestävästi. Haltian luontonäyttelyissä pääset kansallispuistojemme mahtaviin maisemiin ja luontopääkaupungin luontokohteisiin. Vaihtuvien näyttelyiden kautta otamme kantaa ajankohtaisiin asioihin kuten ilmastomuutokseen ja luonnon tuomaan hyvinvointiin. Haluamme antaa kävijöillemme koskettavia luontoelämyksiä, innostaa lähtemään retkelle Suomen luontoon ja tukea luontosuhteen syventymistä. Haltian toiminnasta vastaa Metsähallitus, Luontopalvelut.