Julkaistu 29.6.2022

Laittomat avotulet kansallispuistoissa ja retkeilyalueilla vaarantavat ihmisten ja luonnon turvallisuuden – retkeilijöiden on syytä noudattaa erityistä varovaisuutta tulenteossa

Suosituilla retkeilykohteilla havaittiin juhannuksena useita laittomia nuotioita ja tulipaikkoja. Tulenteko metsä- ja ruohikkopalovaroituksen aikaan on kielletty pelastuslain nojalla. Laittomat tulet aiheuttavat vakavan vaaran retkeilijöille ja luonnolle.

Juhannusviikonloppuna Metsähallituksen työntekijät havaitsivat useita laittomia tulia niin pääkaupunkiseudulla kuin Saaristomerelläkin. Muun muassa Nuuksion kansallispuiston suosituimmilla reiteillä laittomia tulia paloi monin paikoin.

– Suurin osa retkeilijöistä oli tietoisia säännöistä ja varustautuneita olosuhteisiin. Valitettavasti havaitsin kuitenkin paljon myös avotulia ja ympäristön roskaamista. Valvontaa tullaan lisäämään Nuuksiossa kesäiltoina, kertoo Metsähallituksen erätarkastaja Tommi Suonpää.

Avotulen tekeminen metsäpalovaroituksen aikaan on pelastuslain nojalla kielletty, ja tulen tekeminen on sakotettava rike. Tulen tekijä on myös vahingonkorvausvelvollinen luvattoman nuotion aiheuttamasta vahingosta. Metsä- ja ruohikkopalo aiheuttavat tuhoa luonnolle ja ovat vaaraksi ihmisille. Metsäpalon sammuttaminen voi pahimmassa tapauksessa kestää useita päiviä ja viedä huomattavan osan pelastuslaitosten resursseista, mikä voi viivästyttää muuta avunsaantia.

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen palopäällikkö Niko Mättö painottaa, että kaikkien avotulten tekeminen on varoitusten aikaan kielletty.

– Viime viikolla kävimme sammuttamassa Meikon ulkoilualueella alkanutta paloa, joka oli lähtöisin ulkoilijan kertakäyttögrillistä. Myös huolimattomasti tumpatut tupakat ovat riski. Vuosittain olemme olleet sammutustöissä myös Nuuksiossa, kertoo Mättö.

Pelastuslaitokselle vaativimmat sammutustyöt tapahtuvat kohteilla, joille ei suoraan pääse ajoneuvolla.

– Etenkin saaristossa kohteemme sijaitsevat hankalasti saavutettavilla alueilla, joille pääseminen kestää ja sammutustöiden aloittaminen voi tästä syystä viivästyä, kertoo asiakaspalvelupäällikkö Petra Niskanen Metsähallituksesta.

– Pyydämme retkeilijöitä toimimaan vastuullisesti, jotta kaikilla on mahdollisuus liikkua ja yöpyä turvallisesti. Kansallispuistojen ja muiden luonnonsuojelukohteiden läheisyydessä on myös asutusta. Metsäpalovaroitus annetaan vain silloin, kun siihen on aihetta. Myös koirien kiinnipito on sekä luonnon että muiden retkeilijöiden ja luonnossa virkistäytyvien paikallisasukkaiden normaalia huomioimista, jatkaa Niskanen.

Suosi ruuanlaitossa retkikeitintä

Ruohikko- tai metsäpalovaroituksen aikana avotulen tekeminen on kielletty. Avotuleksi lasketaan muun muassa kokot, nuotiot, kertakäyttögrillit ja risukeittimet. Tulenteko on sallittu vain hormillisilla, katetuilla tulentekopaikoilla, ja niilläkin on metsäpalovaroituksen aikaan syytä noudattaa erityistä varovaisuutta. Mikäli siis tulipaikalla ei ole hormia eikä sitä ole katettu, on tulen teko siihen kielletty.

Aurinkoisen ja helteisen sään jatkuessa metsä- ja ruohikkopalon riski kasvaa entisestään.

Ruuan valmistuksessa kannattaakin hyödyntää retkikeitintä, sillä sitä ei risukeitintä lukuun ottamatta katsota avotuleksi. Retkikeittimellä ateria valmistuu helposti ja turvallisesti.

Metsähallituksen erätarkastajat kiertävät kansallispuistoissa kesän aikana valvomassa vastuullisen retkeilyn periaatteiden toteutumista. Erätarkastajilla on valtuudet tarvittaessa sakottaa laittomuuksista tai käynnistää esitutkinta. Valvontaa tehdään myös yhdessä poliisin kanssa Retkiratsia-valvontatempauksissa.

Lisätietoja:

Asiakaspalvelupäällikkö Petra Niskanen, Metsähallitus, Rannikon Luontopalvelut: petra.niskanen@metsa.fi, puh. +358 40 624 9816

Palopäällikkö Niko Mättö, Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos: Niko.matto@espoo.fi, puh. 09 816 28 99 (Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen tilannekeskus)