Julkaistu 23.6.2021

Laita kalenteriin: tapahtumat palasivat Suomen luonnon päivään

Suomen luonnon päivä on luonnon oma juhlapäivä elokuun viimeisenä lauantaina. Tänä vuonna luontoa pääsee juhlistamaan pienen tauon jälkeen lukuisissa eri tapahtumissa. Luontoa voi juhlia myös nostamalla Suomen lipun salkoon, nauttimalla mustikkapiirakkaa ja tekemällä juhlapäivästä omannäköisensä.

Neljä naista istuu virtaavan joen rantakivillä juomassa kahvia ja syömässä mustikkapiirakkaa. Kaikilla naisilla on sinivalkoiset vaatteet ja he nauravat.
Liputtaa voi myös sinivalkoisilla vaatteilla. Kuva: Ulla Keituri / Metsähallitus.

Luonto on suomalaisille tärkeä. Luonnossa liikkumisen suosio on kasvanut viime vuosien aikana, ja koronapandemian myötä lähiluonto ja kotimaan matkailu ovat tulleet osaksi yhä useamman elämää. Tämän kesän lopulla jos koskaan on hyvä aika juhlia maamme luontoa.

Juhlapäivän tapahtumat kutsuvat luontoon – yhdessä

Vuoden tauon jälkeen yhdistykset ja organisaatiot ovat päässeet jälleen suunnittelemaan yleisötapahtumia Suomen luonnon päivän kunniaksi. Koronatilanteen huomioivia tapahtumia on tarjolla moneen makuun.

Suomen Partiolaiset kokoontuvat Evolle Johtajatulille, Suomen Latu pystyttää tuhansien tähtien metsähotellit Nurmijärvelle, Kannonkoskelle ja Inariin osana Nuku yö ulkona -haastetta ja Metsähallituksen Luontopalvelut kutsuu Punkaharjulle tarinalliseen, luonnontieteestä ponnistavaan Luonnon konserttisali: Bombus hypnorum -taidetapahtumaan.

Isojen tapahtumien lisäksi Suomen luonnon päivää juhlitaan järjestetyillä retkillä, teemapäivillä, luontotempauksilla, kukin organisaatio ja yksilö omalla tavallaan. Esimerkiksi moni koulu ja päiväkoti juhlistaa luontoa koko viikon.

Suomen luonnon juhlapäivää voi viettää myös yksinkertaisen kauniisti lähtemällä lähiluontoon nauttimaan hyvästä seurasta, eväistä ja tunnelmasta. Omaehtoinen juhliminen ja luontohetket ovat olleet Suomen luonnon päivän alusta asti tärkeä tapa juhlistaa luontoamme.

Jokaisella merkkipäivällä on symbolinsa: lippu salkoon ja mustikkapiirakka pöytään luontomme kunniaksi!

Sisäministeriö suosittaa liputusta Suomen luonnolle 28.8.2021. Suomi on ainoa maa maailmassa, joka liputtaa luonnolleen – tänä vuonna jo viidettä kertaa peräkkäin!

Vuodesta 2023 alkaen Suomen luonnon päivä eli elokuun viimeinen lauantai on vakiintunut liputuspäivä. Liputtaa voi omalla tavallaan kotona tai retkellä ja näyttää arvostustaan luontoa kohtaan. Liputtaminen onnistuu myös esimerkiksi sinivalkoisilla vaatteilla.

Suomen luonnon päivä on maukas juhla: sillä on oma nimikkoleivoksensa, mustikkapiirakka. Piirakan tummasävyinen päätähti, mustikka, on runsaimmillaan elokuun lopulla, juuri Suomen luonnon päivän aikoihin.

Suomen luonnon päivää vietetään aina elokuun viimeisenä lauantaina. Päivää koordinoivana ohjausryhmänä toimivat Metsähallituksen Luontopalvelut, Suomen Latu, Suomen luonnonsuojeluliitto, Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liitto, Suomen Partiolaiset, Suomen Sydänliitto, Suomen ympäristökeskus ja Yle Luonto.

Lisätietoja

 • Heli Rekiranta, Suomen luonnon päivän koordinaattori, 0407544664, heli.rekiranta@metsa.fi, tavoittavissa 28.6. saakka ja jälleen 15.7. alkaen.
 • Päivi Rosqvist, viestintäpäällikkö, Metsähallitus, Luontopalvelut, 0400425666, paivi.rosqvist@metsa.fi, tavoitettavissa 29.6. alkaen.
 • Suomen luonnon päivän verkkosivut (suomenluonnonpaiva.fi)
 • Seuraa Suomen luonnon päivää somessa:
  • Instagram @suomenluonnonpaiva, Twitter @suomenluonnonpv, Facebook @suomenluonnonpaiva
  • #suomenluonnonpaiva # #liputanluonnolle #finskanaturensdag #finnishnatureday #mustikkapiirakka

Suomen luonnon päivä pähkinänkuoressa

 • Suomen luonnon päivää juhlitaan aina elokuun viimeisenä lauantaina. Päivää on juhlittu vuodesta 2013 asti.
 • Suomen luonnon päivä on kansallisten juhlapäivien uusin tulokas. Se kirjattiin vuodesta 2020 alkaen Yliopiston almanakkaan.
 • Sisäministeriö suosittaa liputusta Suomen luonnolle. Vuosi 2021 on jo viides vuosi, kun liputusta suositellaan. Vuodesta 2023 alkaen Suomen luonnon päivä on vakiintunut liputuspäivä.
 • Liputtaa voi monella tavalla: lippu salkoon omalla pihalla, retkieväiden tai ruuan koristelu pikkulipuin tai pukeutumalla sinivalkoiseen.
 • Suomen luonnon päivän juhlaleivos on mustikkapiirakka.
  Suomen luonnon päivää koordinoivana ohjausryhmänä toimivat Suomen ympäristökeskus, Suomen luonnonsuojeluliitto, Metsähallituksen Luontopalvelut, YLE Luonto, Suomen Partiolaiset, Suomen Sydänliitto, Suomen ympäristökoulujen liitto ja Suomen Latu.
Suomen luonnon päivän piirretty tunnus, jossa on lentävä joutsen kiikareiden läpi nähtynä ja teksti Suomen luonnon päivä.