Julkaistu 14.4.2023

Kuntalainen: vaikuta, missä lumettomana aikana saa ajaa Enontekiöllä maastossa

Metsähallituksen Luontopalvelut muuttaa maastoliikenneurien paikkaa Enontekiöllä, koska nykyiset urat eivät vastaa moottoripyörällä, mönkijällä tai maastoautolla ajavien kuntalaisten todellisia ajoreittejä. Kuntalaisen pitää jatkossa kertoa maastoliikennelupaa hakiessaan, mihin hän aikoo lupaa käyttää ja mitä reittejä ajaa.

Kuntalaiset voivat kommentoida uusien maastoliikenneurien sijaintia 31.5.2023 asti.

Maastoliikenneurien sijaintiin voi vaikuttaa vastaamalla kyselyyn: https://new.maptionnaire.com/q/9ou8tmd3rjw4 

Ensi kesän maastoliikenteeseen kyselyn tuomat muutokset eivät välttämättä ehdi, vaan ne tulevat voimaan kesäkaudella 2024.

Metsähallituksen tavoitteena on estää luonnon kulumista ja ohjata maastoliikenne urille, joita käytetään. Maastoliikenne on sallittua Suomen kolmen pohjoisimman kunnan asukkaille lumettomaan aikaan oman kotikunnan alueella vain sovituilla maastoliikenneurilla, ei muualla.

– Ehdotuksessamme Enontekiöllä sijaitsevia uria on siirretty myös sinne, missä kulkeminen on sujuvampaa. Olemme myös pidentäneet muutamia uria, koska jotkut urat päättyvät tällä hetkellä keskelle ei mitään. Joitakin yksittäisiä uria on poistettu, koska ne menivät yksittäisen yksityishenkilön kämpän pihaan, virkistyskäyttöpäällikkö Pekka Sulkava Metsähallituksen Luontopalveluista kertoo.

Kuntalainen tarvitsee maastoliikenteeseen aina luvan

Metsähallitus muistuttaa, että kuntalainen tarvitsee aina luvan, jos hän haluaa liikkua maastossa moottoriajoneuvolla. Maastoliikenne on sallittua ainoastaan, jos kuntalaisen tarkoituksena on hyödyntää luontoa.  Luvan saa esimerkiksi hillanpoimintaa, metsästyksen järjestelyjä, kalastusta, veneenvientiä ja luontaistuotteiden keräystä varten sille uralle, mitä todellisuudessa käyttää. Kaikille hakijoille lupia ei automaattisesti myönnetä joka paikkaan.

Enontekiön ja Utsjoen kuntalaisille lupia voidaan myöntää lumettomalle ajalle vain karttoihin merkityille sovituille maastourille kiintiökauden ajaksi. Kansallis- ja luonnonpuistoissa maastoliikenneluvilla ei saa ajaa.

Metsähallitus muistuttaa myös, että kuntalaisen luvalla ei voi harjoittaa liiketoimintaa, ellei siitä ole erikseen sovittu.

Lisätietoja:

Tunturi-Lapin luontokeskus, p. 0206 39 7950, tunturi-lappi(at)metsa.fi