Julkaistu 9.8.2022

Kunnostettu Aulangon näkötorni avautuu yleisölle – kansallismaisemia pääsee jälleen ihailemaan korkealta

Aulangon näkötornin lattiarakenteissa havaittiin vauriokartoitusten ja korjaussuunnittelun yhteydessä vakavia puutteita, joiden vuoksi torni jouduttiin väliaikaisesti sulkemaan keväällä 2020. Näkötorni avataan yleisölle jälleen 12.8.2022 ja avajaisjuhlia vietetään torstaina 25.8.2022.

Kerrostasanteiden lattiarakenteiden kantavuuden havaittiin heikentyneen rakenteiden ja materiaalien vanhetessa niin, ettei niiden turvallisuutta kyetty varmistamaan. Vuoden 2022 korjauksia edeltävä laajempi korjaus toteutettiin lähes neljännesvuosisata aiemmin vuonna 1998.

Korjausurakan myötä varmistettiin, että suojeltu torni kestää asiakaskäytön ja on turvallinen vierailtava. IKJ Rakennus Oy:n 2022 toteuttamissa korjauksissa tuettiin kaikki välipohjat uusilla teräspalkeilla sekä uusittiin kokonaan alimmassa kerroksessa tornia kiertävän tason laatta ja ylimmän kerroksen eli näköalatasanteen laatan pintakerrokset vedeneristyksineen. Lisäksi uusittiin erittäin huonokuntoinen lipputanko sekä korjattiin ovia, lattiapintoja ja porraskäytävän kate ja lisättiin ja tehostettiin painovoimaista ilmanvaihtoa. Torniin jäi kuitenkin yhä korjattavaa myös tuleville vuosille, sillä muun muassa tornin muurattujen seinien saumausten uusiminen sekä ikkunoiden kunnostus eivät mahtuneet tänä vuonna toteutettuun urakkaan.

Nainen ja mies kävelevät rinnakkain korkean kivitornin edessä polulla aurinkoisena kevätpäivänä, nainen työntää lastenvaunuja.
Retkellä Aulangon näkötornin luona. Kuva: Maarit Vaahteranoksa.

– Aulangon torni on ainutlaatuinen ja siksi myös voimakkaasti suojeltu rakennusperintökohde. Se on niin Aulangon kuin koko Hämeenlinnankin alueen merkittävimpiä maamerkkejä. Aulangolla vierailee vuosittain noin puoli miljoonaa kävijää, joista suuri osa vierailee myös tornissa. Suojellun rakennusperinnön korjauksissa pyritään siihen, että ylläpidetään alkuperäisiä rakenteita ja materiaaleja sekä varmistetaan niiden säilyminen myös meitä seuraaville sukupolville. Tornin korjauksissakaan ei siis ole tehty merkittäviä muutoksia. Toimenpiteet on påäinvastoin pyritty sovittamaan olemassa oleviin rakenteisiin niin, ettei tehtyä työtä juuri huomaisi tornissa vieraillessaan, kertoo kulttuuriperinnön hankinta-asiantuntija Hilja Palviainen Metsähallituksen Luontopalveluista.

Tornin korjaussuunnitteluun ja korjaukseen on saatu eduskunnan myöntämää lisärahoitusta sekä lisätalousarvoista että jakovararahoituksina. Lisäksi korjauskustannuksia on katettu pienissä määrin Metsähallituksen Luontopalvelujen perusrahoituksesta. Korjausurakan kokonaisbudjetti oli noin 650 000 €, minkä lisäksi kustannuksia syntyi urakkaa edeltäneistä kunto- ja materiaalitutkimuksista sekä arkkitehti- ja rakennesuunnitteluista.

Aulangon näkötornin avajaisia juhlitaan torstaina 25.8.2022

Näkötornin koko kansan viralliset avajaisjuhlat järjestetään torstaina 25.8.2022 klo 18.30–21. Ympäristöministeriön kansliapäällikkö Juhani Damski pitää juhlapuheen klo 18.30 ja Hämeenlinnan kaupunginjohtaja Olli-Poika Parviainen hänen jälkeensä. Illan aikana yleisö saa nauttia kansallismaiseman lisäksi musiikkiesityksistä. Kanta-Hämeen oppaat ja Metsähallituksen asiantuntijat kertovat näkötornin historiasta. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Kunnostustöiden valmistumisen kunniaksi Aulangon näkötorni valaistaan juhlailtana klo 22 asti. Torni on valaistu myös juhlaviikon perjantaina ja Suomen luonnon päivänä lauantaina.

Lisätietoja

Hilja Palviainen, kulttuuriperinnön hankinta-asiantuntija, Metsähallituksen Luontopalvelut: hilja.palviainen@metsa.fi tai 040 754 5131

Aulangon näkötornin avajaisjuhlat 25.8.2022( tapahtumat.luontoon.fi)

Aulangon luonnonsuojelualue (luontoon.fi)