Julkaistu 6.9.2018

Kolme saimaannorppaa on hukkunut muikkuverkkoihin tänä kesänä

Yhteensä viisi saimaannorppaa on hukkunut verkkoihin tänä vuonna. Hukkuneista norpista kolme on poikkeuksellisesti kuollut muikkuverkkoon. Norpat olivat olleet syömässä kaloja muikkuverkoista, jonka yhteydessä ne takertuivat verkkoihin. Verkot olivat luvallisia ja kalastajat olivat pahoillaan tapahtumista.

Yhdessä tapauksessa norppa luiskahti verkosta irti sitä nostatettaessa. Neuvokas kalastaja merkitsi paikan poijulla, ja WWF:n norppavapaaehtoiset Ismo ja Paula Marttinen löysivät norpan ruhon sukeltamalla 21 metrin syvyydestä.

– On tärkeää kerätä ruhot kannan seurantaan ja tutkimukseen Metsähallitukselle, kertoo kymmeniä vuosia norppien seurantaa ja valokuvausta harrastanut Ismo Marttinen.

– Saimaannorppien verkkokuolleisuus on kokonaisuutena ollut tänä vuonna normaalitasolla. Vuosittain havaitaan 2–7 verkkoihin menehtynyttä norppaa. Poikkeavaa on kolmen norpan kuoleminen muikunkalastuksen yhteydessä. Tämä määrä kalastuskuolleisuutta ei vielä estä norppakannan kasvua, vaikka hidastaa sitä. Norppakannan suojelussa tärkeää on kevätaikainen verkkokalastuksen rajoitus kuuttien suojaksi ja vahvalankaisten, jopa aikuisia norppia tappavien pyydysten, ympärivuotinen käyttökielto, kertoo ylitarkastaja Tero Sipilä Metsähallituksesta.

Metsähallitus kiittää kalastajia, että he ilmoittivat verkkoihin kuolleista norpista. Toivomme jatkossakin, että ihmiset ilmoittavat kuolleina löytämistään norpista Metsähallitukseen joko puhelimitse 0206 39 5000 tai sähköpostitse osoitteella saimaannorppa@metsa.fi

Lisätietoja:
Metsähallitus, ylitarkastaja Tero Sipilä, puh. 0400 659 668
WWF:n aluevastaava Ismo Marttinen, puh. 050 434 9591