Julkaistu 15.2.2021

Keuruun Tonttumäen vapaan kelkkailun alue saa jatkoa

Moottorikelkka ajaa umpihangessa aurinkoisessa talvisäässä.
Kuva: Aapi Lehtinen

Etelä-Suomen ensimmäinen, pari talvea sitten avattu 120 ha vapaan kelkkailun alue Keuruulla Tonttumäessa saa viiden vuoden jatkosopimuksen.

Metsähallitus ja Keuruun kaupunki jatkavat kahden vuoden kokeiluna alkanutta vapaan kelkkailun alueen käyttösopimusta. Sopimus tukee valtion maa- ja vesialueiden päällekkäisen käytön periaatetta. Toiminnan mahdollistaminen eri käyttömuodoille – myös uusille – on osa yhteisen varallisuuden vastuullista kehittämistä yli sukupolvien.

– Keuruun kaupungille sopimuksella on merkitystä yhtenä harrastusmahdollisuuksien tarjontamuotona, josta myös elinkeinoelämä ja matkailu hyötyvät, toteaa Keuruun kaupungin vapaa-aikapäällikkö Heli Peltola.

Läntisen Keski-Suomen moottorikelkkailijat r.y. hoitaa Keuruun kaupungin alueen kelkkauria ja myös käytännön toimet vapaan kelkkailun alueella. Näihin kuuluvat esimerkiksi alueen ja yhdysuran opasteet ja turvallisuusjärjestelyt. Alueen rajat on merkitty yhteensidotuilla punaisilla ja keltaisilla nauhoilla ja alueesta on jaossa pdf-kartta.

– Vähälumisuus teki viime kaudesta välivuoden, mutta nyt lunta on riittää. Rohkeasti vaan kaikki kiinnostuneet kokeilemaan umpihangessa ajoa vapaan kelkkailun alueelle. Kävijöitä alueella on ollut kauempaakin kuin vain Etelä-Suomesta, toteaa Läntisen Keski-Suomen moottorikelkkailijat ry:n puheenjohtaja Esa Tuovinen.

Vapaasta kelkkailusta käytetään myös nimityksiä syvän lumen kelkkailu, umpihankikelkkailu tai freeride. Tonttumäen vapaan kelkkailun alueelle pääsee Keuruun-Haapamäen moottorikelkkauralta yhdysuraa pitkin. Yhdysura on merkitty yhteensidotulla punaisella ja keltaoranssilla nauhoituksella. Kelkkailijoiden on huomioitava, että yhdysura risteää kahdessa kohdassa ajoittain ralliharjoittelukäytössä olevan tien yli. Harjoitteluaikoina metsätiet ovat suljettuna muulta liikenteeltä.

Vapaan kelkkailun alueella saa ajaa maksutta. Metsäteiden ollessa avoimena voi kelkan tuoda vapaan kelkkailun alueelle, kunhan huolehtii ettei siirtokalusto jää haittaamaan muuta tienkäyttöä. Uraa pitkin alueelle kelkkailevat tarvitsevat uraluvan, jonka voi lunastaa kelkkaseuralta (http://www.lantk-smk.fi) päiväksi, viikonlopuksi, viikoksi tai koko kaudeksi.  Alue on selkeä, pääosin yksityismaahan tai metsäteihin rajautuva.

 

Karttalnkki:
Tonttumäen vapaan kelkkailun aluekartta A4
Tonttumäen vapaan kelkkailun aluekartta A3

 

Lisätietoja:
Metsähallitus Metsätalous Oy, tiedottaja Keijo Kallunki, p. 040 5362 184
Keuruun kaupunki, vapaa-aika päällikkö Heli Peltola, p. 040 8272 753
Läntisen Keski-Suomen moottorikelkkailijat r.y, puheenjohtaja Esa Tuovinen, p. 045 8778 585