Julkaistu 20.2.2019

Keuruun Tonttumäen alueelle avattiin Etelä-Suomen ensimmäinen vapaan kelkkailun alue

Vapaan kelkkailun maastoa Tonttumäen alueelta keuruulta. Kuva: Keijo Kallunki

Metsähallitus ja Keuruun kaupunki sopivat Tonttumäen ympäristöstä noin 120 hehtaarin alueen käytöstä vapaan kelkkailun harrastajille. Tonttumäki sijaitsee Keuruun entisen varuskunnan harjoitusalueella. Läntisen Keski-Suomen moottorikelkkailijat r.y. hoitaa Keuruun kaupungin alueen kelkkauria ja myös käytännön toimet vapaan kelkkailun alueella. Näihin kuuluvat esimerkiksi alueen ja yhdysuran opasteet ja turvallisuusjärjestelyt. Alueen rajat on merkitty yhteensidotuilla punaisilla ja keltaisilla nauhoilla.

– Tälle kaudelle sopimusalueesta saadaan käyttöön puolet. Toivotamme kaikki ummella ajosta kiinnostuneet kelkkoineen Keuruun Tonttumäkeen. Harvalla Etelä-Suomessa asuvalla kelkkaharrastajalla on paikkaa, jossa kokea tai harjoitella reittien ulkopuolella umpihangessa ajoa, toteaa Läntisen Keski-Suomen moottorikelkkailijat ry:n sihteeri Ari Jurvanen.

Vapaasta kelkkailusta käytetään myös nimityksiä syvän lumen kelkkailu, umpihankikelkkailu tai freeride. Tonttumäen vapaan kelkkailun alueelle pääsee Keuruun-Haapamäen moottorikelkkauralta yhdysuraa pitkin. Yhdysura on merkitty yhteensidotulla punaisella ja keltaoranssilla nauhoituksella. Kelkkailijoiden on huomioitava, että yhdysura risteää kahdessa kohdassa ajoittain ralliharjoittelukäytössä olevan tien yli. Harjoitteluaikoina metsätiet ovat suljettuna muulta liikenteeltä.

Uralla kelkkailevat tarvitsevat uraluvan, jonka voi lunastaa Hotelli Keurusselästä päiväksi, viikonlopuksi tai viikoksi. Kausiluvat lunastetaan kelkkaseuralta. Metsäteiden ollessa avoimena voi kelkan tuoda keskelle aluetta, kunhan huolehtii ettei siirtokalusto jää tukkimaan muuta tienkäyttöä. Alue on selkeä, pääosin yksityismaahan tai metsäteihin rajautuva ja nauhoituksin merkitty.

Metsähallitus hoitaa valtion maa- ja vesialueita päällekkäisen käytön periaatteella

– Tämä on hyvä esimerkki Metsähallituksen tehtävästä yhteensovittaa eri käyttäjäryhmien toiveita ja tarpeita. Metsähallitus on ollut aloitteellinen ja etsinyt sopivaa aluetta Etelä-Suomesta jo parin vuoden ajan. Alueen kohdentamiseen valtion mailta on osallistut joukko Metsähallituksen maankäyttöasiantuntijoita ja suunnittelijoita, Metsähallituksen tiedottaja Keijo Kallunki kertoo.

Metsähallitus mahdollistaa vapaata kelkkailua kokeiluluonteisesti. Päätös jatkosta tehdään kahden talven kokemusten perusteella.

Liite: Tonttumäen vapaan kelkkailun alueen kartta (pdf A4) Liitelinkki poistettu vanhentuneena.

Lisätietoja:
Metsähallitus, Tiedottaja Keijo Kallunki p. 040 526 2184
Läntisen Keski-Suomen moottorikelkkailijat ry, sihteeri Ari Jurvanen p. 040 558 3970