Julkaistu 22.2.2021

Kelkkailu tehovalvontaan MM-rallien ajaksi

Rovaniemen MM-rallit ajetaan tulevana viikonloppuna pääosin Metsähallituksen ylläpitämillä metsäautoteillä. Metsähallituksen erävalvonta ja poliisi valvovat ympäröivää maastoa, jotta ralli ei aiheuttaisi luvatonta maastoliikennerallia. 

Rallin järjestäjät ovat muistuttaneet, että yleisö seuraisi kilpailua ruutujen äärellä. Kilpailu on suljettu yleisöltä koronatilanteen vuoksi, aivan kuten myös edelliset neljä osakilpailua. Kyse ei siis ole Rovaniemen erityisjärjestelyistä. Lisäksi luvaton maastoliikenne erikoiskokeiden lähellä olisi järjestäjien mukaan turvallisuusriski. Arctic Rally Finland järjestetään 26.28. helmikuuta Rovaniemellä.  

Rallien aikana erikoiskokeiden varsilla liikkuu runsaasti valvontapartioita. 

Valvojat muistuttavat, että maastoliikenne vaatii aina maanomistajan luvan. Vastuullinen kelkkailija valitsee virallisen moottorikelkkailureitin tai maanomistajan ylläpitämän moottorikelkkailu-uran. Viralliset reitit ovat maksuttomia, mutta Metsähallituksen ylläpitämille urille tulee ostaa uralupa.   

Ralliviikonlopun aikana maastoliikenne kannattaa suunnata niille reiteille ja urille, jotka ovat etäällä erikoiskokeista, muistuttaa erikoissuunnittelija Ilkka Vaara Metsähallituksesta. 

Talvella viralliset moottorikelkkailureitit ovat pääsääntöisesti vain moottorikelkoille. Niillä ei saa tieliikennelain mukaan lumisena aikana pyöräillä eikä ajaa eläimen vetämällä ajoneuvolla eli esimerkiksi koiravaljakolla. Ne ovat sallittuja vain, jos reitinpitäjä on sallinut sen erillisellä lisäkilvellä.   

Moottorikelkkailu-urat on tarkoitettu ensisijaisesti moottorikelkalla liikkumiseen, mutta myös jokamiehenoikeuksin tapahtuva moottoriton liikkuminen on niillä sallittua. Urilla saa siis kävellä, hiihtää, pyöräillä tai ajaa koiravaljakolla, mikä myös kelkkailijoiden tulee muistaa. 

Rallia valtion metsäautoteillä 

MM-rallien erikoiskokeista valtaosa on Metsähallituksen ylläpitämillä metsäautoteillä. Myös ympäröivät alueet ovat näin ollen pitkälti valtionmetsiä. 

Rallikäytössä olevien teiden lisäksi monikäyttömetsissä on muitakin metsäautoteitä. Valvojat muistuttavat, ettei maastoliikenne ole sallittua myöskään tiellä tai auraamattomilla metsäautoteillä. 

Lisätietoja 

Ylitarkastaja Juha Ahonen, Metsähallitus, 040 646 4250 

Erikoissuunnittelija Ilkka Vaara, Metsähallitus, 0206 39 7101