Julkaistu 21.6.2023

Kalavedet kuumenevat – lupamyynti sekä istutukset tauolle osalla Metsähallituksen kalastuskohteista

Metsähallitus on joutunut keskeyttämään kalastuslupien myynnin kahdella kalastuskohteella lämmenneiden vesien vuoksi. Näillä kohteilla veden lämpötila on noussut erityisesti lohikalojen kannalta kriittisen korkeaksi. Myös kirjolohi-istutukset ovat nyt tauolla usealla kohteella korkeiden lämpötilojen vuoksi. Tilannetta seurataan aktiivisesti myös muissa vesistöissä.

Aurinko on lämmittänyt kesäkuussa kalavedet vauhdilla. Maanantaina 19.6. lupamyynti keskeytettiin Latokartanonkoskelle sekä Kotalan koskille. Pahimmillaan kalavedet ovat lämmenneet Kotalan koskilla jopa 24 asteeseen. Lupamyyntiä voidaan jatkaa näille kohteille sitten, kun vedet ovat viilentyneet. Myynnin jatkamisesta tiedotetaan Eräluvat.fi -sivustolla.

Kalastuslupien myyntejä on jouduttu keskeyttämään jo useana kesänä peräkkäin lämmenneiden vesien vuoksi. Keskeytyksillä halutaan varmistaa, että kalastus säilyy kestävänä. Tilannetta tarkkaillaan parhaillaan muissakin vesistöissä, ja mikäli helteet jatkuvat, voidaan lupamyynti keskeyttää myös muilla kohteilla.

Kohteet, joilla lupamyynti on nyt keskeytetty, ovat vaelluskalavesiä, joissa kalastetaan muun muassa taimenta. Taimen ja muut lohikalat sietävät kuumuutta huonosti. Myös kalan vapauttamisesta toipuminen vaarantuu lämpimissä vesissä. Kalan vapauttaminen voi olla kalastajalle usein välttämättömyys, sillä saaliiksi voi tulla rauhoitettu kala, kuten alamittainen tai rasvaevällinen taimen.

– Kalastajan kannattaa seurata vesien lämpötilojen kehitystä sekä suunnitella kalareissut ja kohdekalat sen mukaan ennakoiden. Vesien korkeiden lämpötilojen aikaan varmin valinta on keskittyä ahvenkaloihin, muistuttaa kalastuksen erityisasiantuntija Eetu Karhunen Metsähallituksesta.

Kirjolohi-istutukset tauolle

Kirjolohi-istutukset on jouduttu keskeyttämään viidessä Metsähallituksen kalastuskohteessa Etelä- ja Keski-Suomessa. Helteet ovat nostaneet vesistöjen lämpötilat epäsuotuisan korkeiksi myös kalojen istutukseen. Kuumilla keleillä kalojen hyvinvointia ei voida kuljetusten aikana varmistaa.

Istutukset on keskeytetty toistaiseksi Matildanjärvellä Salossa, Teerilammella Ikaalisissa, Niemisjärvillä Evolla, Kaunislammella Kinnulassa ja Maasydänjärvellä Sievissä. Muualla Suomessa suunnitellut kirjolohi-istutukset toteutuvat, jos helteet ja vesien lämpötilat antavat myöten.

Aiemmin hankitut luvat suositellaan siirrettäväksi

Vaikka lupamyynti on keskeytetty Latokartanonkoskella ja Kotalan koskilla, ei jo ostettuja lupia peruta. Metsähallituksen ei ole mahdollista yksipuolisesti peruuttaa jo maksettuja lupia ilman luvanhaltijan suostumusta. Kalastajat voivat kuitenkin siirtää lupia myöhäisempään ajankohtaan. Siirrosta ei peritä maksua, mutta siirto on tehtävä ennen kalastusluvan kalastusajan alkamista.

Maksetun luvan voi tässä poikkeustilanteessa myös perua kokonaan ennen luvan voimassaolon alkamista ja saada rahansa takaisin. Peruutuksesta peritään käsittelykuluna 13 euroa. Maksamattomat luvat voi aina peruuttaa ilman kuluja.

Lupien siirtämisessä ja perumisessa tulee olla yhteydessä Eräluvat-asiakaspalveluun puhelimitse 020 69 2424 (arkisin klo 9–15) tai sähköpostitse eraluvat(a)metsa.fi.

Lisätietoja

Kalastuksen erityisasiantuntija Eetu Karhunen, Metsähallitus, 040 611 7362, eetu.karhunen(a)metsa.fi