Julkaistu 12.5.2023

Kalastusluvan hinta laskee nollaan euroon

Metsähallitus alkaa ”myydä” Ylläksen Kesänkijärven kalastuslupia ilmaiseksi 15. toukokuuta alkaen. Vaikka lupa on ilmainen, se on kuitenkin hankittava ennen kalastusta. Taustalla on laajempi muutos kalastuskohteella.

Metsähallituksen Eräluvat-palvelusta voi 15. toukokuuta alkaen hankkia vapalupia Kesänkijärven kalastuskohteelle ilmaiseksi. Lupa on silti hankittava ennen kalastusta.

”Aiomme lopettaa vieraslaji kirjolohen istutukset Kesänkijärveen. Haluamme, että kalastajat pyytävät jo istutetut kalat pois, ennen kuin Kesänkijärvestä avataan kalojen vaellusyhteys muuhun vesistöön”, kalastuksen erityisasiantuntija Markku Vierelä Metsähallitukselta kertoo.

Kirjolohia ei kuitenkaan saa mennä onkimaan ilman maksutonta lupaa. Kesänkijärvessä on voimassa ELY-keskuksen asettama onki-, pilkki- ja viehekalastuskielto vuoteen 2025 saakka. Kielto tarkoittaa sitä, ettei järvessä saa kalastaa ilman vesialueen omistajan lupaa. Sellainen on siis hankittava, vaikka se ei mitään maksaisikaan.

Kesänkijärven kalaesteen poistolla pyritään laajentamaan vaelluskalojen elinpiiriä kansallispuiston puolelle Kesänkiojaan. Alueella vuoden alussa käynnistyneen TRIWA LIFE -hankkeen keskeinen tavoite on avata vaellusyhteyksiä ja parantaa kalaelinympäristöjen tilaa Tornionjoen sekä Muonionjoen vesistöalueella. TRIWA LIFE -hanke tarjoaa oivallisen mahdollisuuden tämänkaltaisille muutoksille Kesänkijärven kalastuskohteella.

Kesänkijärven kohde on yhteislupa-alue eli vesialueita on sekä valtion että yksityisten omistuksessa. Kirjolohien poistosta ja vaellusyhteyden avaamisesta onkin päätetty yhdessä Äkäslompolon osakaskunnan kanssa.

Kesänkijärven muutosten taustalla on laajempi suuntaus, jossa pyritään eroon niin sanotuista istuta ja ongi -kohteista. Nämä ovat kohteita, joihin istutetaan yleensä pyyntikokoisia kirjolohia, minkä jälkeen kalastajat pyytävät ne samankokoisina pois.

Metsähallitus on viime vuosina lakkauttanut useita kirjolohikohteita, sillä ne tuottavat usein tappiota. Tänä kesänä lakkautetaan esimerkiksi Änäkäisen kirjolohikohde Lieksassa. Tilalle perustetut, uudet kalastuskohteet ovat luonnonkalakohteita. Niitä pyritään hoitamaan kalojen elinympäristöä parantamalla niin, että luontainen kalasto menestyy ja sitä voidaan kestävästi kalastaa.

Lisätietoja

Kalastuksen erityisasiantuntija Markku Vierelä, Metsähallitus
Puh. 040 667 4656, markku.vierela(a)metsa.fi