Julkaistu 20.5.2021

Kalastusetelasavo.fi: Etelä-Savon kalastusluvat koottiin uuteen palveluun

Kalastus ja mökkeily elävät nousukautta, samoin järvikalan kysyntä. Etelä-Savossa on vastattu kasvavaan kysyntään ja onnistuttu yhdistämään tietoja kalastusluvista yhteen palveluun Kalastusetelasavo.fi. Työ sekä osakaskuntien että kalastuslupatietojen yhdistämiseksi jatkuu.

Perinteisten muikkujen, ahvenen, kuhan ja hauen lisäksi särkikaloja hyödynnetään yhä monipuolisemmin suomalaisten ruokapöydässä. Kalastuksen sesonkiaikaa on loma- ja mökkikausi, mutta mistä löytää kalastusluvat ja mitä lupia kalalla tarvitaan?

Etelä-Savon kalastuslupien infosivustolla kerrotaan Suomeksi, Englanniksi ja Venäjäksi, millaisia lupia eri kalastusmuodot ja ikä edellyttävät.

Sivusto www.kalastusetelasavo.fi ohjaa kalastajat karttojen avulla tarvittavien lupien äärelle.

Kalatalousalueiden nettisivuilta löytyy lisäksi vetouistelulupia laajemmille järvialueille ja osakaskuntien nettisivuilta löytyy lupatietoa eri kalastusmuodoille.

Etelä-Savo on hyvä paikka kalastaa vastuullisesti

Etelä-Savossa on runsaat kalakannat ja jokaiselle kalastajalle löytyy rauhallinen kalapaikka. Vesialueita omistavia osakaskuntia on viime vuosina yhdistetty suuremmiksi osakaskunniksi maaseudun kehittämishankkeissa. Kalastuslupa-alueiden koko on kasvanut ja lupamyynti nykyaikaistunut. Isoissa muodostuneissa osakaskunnissa on otettu käyttöön nettisivut ja sähköinen lupamyynti sekä toimintaan on saatu uutta nostetta suurempien resurssien avulla. Osakaskuntien koon kasvaessa vesialueen omistajien, vapaa-ajanasukkaiden, matkailijoiden ja vapaa-ajankalastajien kalastusmahdollisuudet ovat parantuneet. Uhanalaisten kalojen ja saimaannorpan suojelemiseksi Etelä-Savossa on kalastusrajoituksia enemmän kuin missään muualla Sisä-Suomessa.

Kun kalastat muista tutustua alueen kalastusrajoituksiin (kalastusrajoitus.fi).

Etelä-Savosta vetovoimaisin järvi- ja vapaa-ajankalastuskohde hanke jatkaa osakaskuntien yhdistymistyötä alueilla, jossa osakaskuntien tahtotila mahdollistaa laajemman osakaskunnan muodostamisen. Hankkeen yhteistyöorganisaatioita ovat 11 kalatalousaluetta, osakaskunnat, Etelä-Savon maakuntaliitto, Etelä-Savon ELY-keskus, Pohjois-Savon ELY-keskus, kunnat ja kaupungit, Mikkelin seudun ja Savonlinnan seudun matkailu, Etelä-Savon kalatalouskeskus, Suomen vapaa-ajankalastajien keskusjärjestö sekä kalastusmatkailu- ja matkailuyrittäjiä. Hankkeen päärahoittaja on Maaseuturahasto. Hanketta hallinnoi Metsähallituksen Eräpalvelut.

Lisätietoja:

Projektipäällikkö Sami Kurenniemi, Metsähallitus, sami.kurenniemi(a)metsa.fi, puh.  040 180 1471

Kalastusbiologi Teemu Hentinen, ELY-Keskus, teemu.hentinen(a)ely-keskus.fi, puh. 0295 024 037

Toiminnanjohtaja Rauno Jaatinen, Etelä-Savon Kalatalouskeskus Ry, rauno.jaatinen(a)muikkusuomi.fi, puh. 0400 277 688