Julkaistu 8.8.2019

Kajaanilaiset kaipaavat lisää tietoa lähiluontokohteistaan

Kajaanilaiset arvostavat lähiluontokohteitaan. Kesällä 2019 tehtyyn kyselyyn vastanneista suurin osa toivoi lisää tietoa Kajaanin lähiluontokohteista, niiden luonnosta, palveluista ja saavutettavuudesta. Tiedontarpeeseen ollaankin vastaamassa.

Myös Linnanvirta-puistojuhla elokuussa tarjoaa monenlaisia näkökulmia ja kokemusmahdollisuuksia lähiluontoon.

Kajaanilaisilla ja kaupungin kesävierailla oli kesän aikana mahdollisuus kertoa mielipiteitään kaupungin keskustan ja lähistön luontokohteista. Kyselyn teki Metsähallituksen Luontopalvelut yhdessä Kajaanin kaupungin kanssa. Nettikyselyyn tuli reilut 300 vastausta. Aktiivisimmin kyselyyn osallistuivat 21–40-vuotiaat kajaanilaiset.

Vastaajat pitävät Kajaanin luontokohdetarjontaa hyvänä ja monipuolisena. Viime vuosina tehdyt kunnostus- ja rakentamistoimet, esimerkkeinä Rantapuiston kohentaminen ja Kajaanihallin viereinen skeittiparkki, on huomattu ja niitä arvostetaan. Samoin uudet frisbeegolf-radat ovat löytäneet käyttäjänsä. Myös Koutaniemi–Vuoreslahden kyläyhdistyksen rakentamat luontopolut ovat jo useille tutut.

Kyselyn 14 kohteesta tutuimmat ovat Rantapuisto ja yleensä Kajaaninjoen varsi, Kaupunginlammen ja Ämmänpuronpuiston alueet, Vimpelinvaaran seutu ja Pöllyvaara. Myös uimarannat Kesäniemi ja Paltaniemi ovat hyvin tiedossa. Hieman kaukaisemmista kohteista ykkönen on Iso-Ruuhijärvi. Tuntemattomia monille ovat sen sijaan Arppen muistometsä ja Toukansaari.

Kehittämiskohteita nousi runsaasti esille. Moni vastaaja haluaa ennen kaikkea lisää tietoa lähiluontokohteista. Tieto kohteiden luonnosta, palveluista ja saavutettavuudesta tulisi olla mahdollisimman yksityiskohtaista, jotta kävijä voi itse arvioida, soveltuuko kohde juuri hänen ulkoiluunsa. Tietoa etsitään ensisijaisesti netistä, mutta luontotietoa kaivataan myös polkujen varsille ja puistoihin.

Osa vastaajista haluaa alueiden raivausta ja maisemien avaamista, kun taas toiset haluavat, että kaupungin alueella on tilaa myös hoitamattomalle, monimuotoiselle luonnolle. Luontokohteiden perussiisteydessä on vastaajien mielestä parantamisen varaa. Roskakoreja halutaan lisää, samoin yleistä neuvontaa retkeilyn pelisääntöjen opettamiseksi. Kaupunkiin toivotaan myös maastopyöräreittejä ja pitkiä kävelyreittejä eri kaupunginosien välille. Saarikohteet – lähinnä Rehja ja Ärjä – ja niissä tapahtuva kehitys kiinnostaa monia.

– Kysely osoittaa, että hyvin hoidetut luontokohteet ovat kaupunkilaisille erittäin tärkeitä. Ne voivat jopa olla yksi kaupungin vetovoimatekijöistä kovassa kilpailussa asukkaista. Kyselyn tulokset antavat meille eväitä näiden kohteiden jatkokehittämiseen ja kunnossapitoon. Ensi tilassa aiotaan kehittää ratkaisu kyselyssä esille tulleeseen tiedontarpeeseen, kommentoivat Kajaanin kaupungin hortonomi Hanna Pasula ja projektipäällikkö Ekaterina Piirainen Metsähallituksesta.

Linnanvirta kutsuu viihtymään ja jopa yöpymään lähiluontoon

Kajaanin lähiluontokohteet tarjoavat loppukesästä erityistä ohjelmaa. Viikonloppuna pidetty Ärjän retkeilevä taidefestivaali keräsi saareen noin 200 henkeä. Monet telttailivat saarella läpi viikonlopun. Lapsiperheiden määrä nousi viime vuoden festivaaliin verrattuna.

Elokuun puolivälissä saapuva Linnanvirta-tapahtuma tarjoaa sekin mahdollisuuden telttailuun lähiluonnossa. Kyynäspuiston poukamaan nousee 16.8. puistohotelli, jonka puolijoukkuetelttoihin voi varata paikan internet-ilmoittautumisen kautta. Paikat ovat ilmaisia ja ne jaetaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Hotellin ohjelmassa on yöpymisen lisäksi muun muassa yhteistä tulistelua ja grillailua sekä telttasauna. Puistohotellin järjestävät partiolippukunta Kajaanin Eränkävijät ja KAOn hyvinvointiala. Halutessaan joukkoon voi liittyä myös yöpymällä omassa teltassa.

Kainuun Sanomat ja Metsähallituksen Luontopalvelut järjestävät Linnanvirran avausiltana 16.8. rauniolinnan pihalla luontoillan, jossa keskitytään kainuulaiseen luontoon. Yleisökysymyksiin vastaavat paikalliset luontoasiantuntijat.

Edelleen uusia näkökulmia lähiluontoon tarjoaa esimerkiksi Linnanvirran ohjelmistoon kuuluva Metsäbaletti. Routa Companyn tanssiesitys vie yleisönsä Pöllyvaaraan metsämaisemiin.

Lisätietoja:
Projektipäällikkö Ekaterina Piirainen, Metsähallitus, PohjanmaanLuontopalvelut, ekaterina.piirainen(at)metsa.fi; p. 040 1447567
Hortonomi Hanna Pasula, Kajaanin kaupunki, hanna.pasula(at)kajaani.fi; p. 044 7100111