Julkaistu 23.11.2020

Joulukuusen saa tänäkin vuonna hakea valtion metsästä vitosella

Lapin, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakuntien alueilla saa joulupuun käydä hakemassa valtion mailta. Hakemiseen tarvittavan joulukuusiluvan saa hankittua helposti Eräluvat-kaupasta.

Joulukuusilupa oikeuttaa hakemaan enintään kolme metriä pitkän joulukuusen valtion talouskäytön piirissä olevista monikäyttömetsistä. Enontekiön, Utsjoen ja Inarin kunnissa joulukuusiluvalla joulupuuksi voi hakea männyn.

Joulupuu monikäyttömetsästä

Luvan ostajan on itse varmistettava alueen kuuluminen Metsähallituksen metsätalouskäytössä oleviin monikäyttömetsiin. Joulupuuta ei saa hakea suojelu- tai retkeilyalueilta. Monikäyttömetsien sijainnin saa helpoiten selville Retkikartasta osoitteessa www.retkikartta.fi ja valitsemalla karttatason ”metsätalouden monikäyttömetsät”. Retkikartasta on myös mobiiliversio.

Kun sopiva paikka on löytynyt ja lupa on ostettuna, voi lähteä valitsemaan sopivaa joulupuuta. Puu noudetaan tien varresta, korkeintaan parikymmenen metrin etäisyydeltä tiestä. Istutetusta taimikosta puuta ei saa ottaa.

Etelä-, Keski- ja Itä-Suomessa lupamyyntiä ei ole, sillä valtion metsiä on alueilla suhteellisen vähän ja ne ovat hajallaan. Lisäksi osa valtion metsistä näillä alueilla on erityiskäytössä tai suojelussa.

Lupa helposti verkkokaupasta

Metsähallituksen Eräluvat-kauppa toimii osoitteessa verkkokauppa.eraluvat.fi. Joulukuusilupakaupoille pääsee valitsemalla ylävalikosta ”Muut luvat” ja sen jälkeen ”Metsätalous Oy”. Eräluvat-puhelinsovellukseen ostomahdollisuus tullaan lisäämään myöhemmin. Lupia myydään myös Tiedekeskus Pilkkeessä Rovaniemellä (Ounasjoentie 6).

Joulukuusiluvan hinta on 5 euroa (sis. alv. 24 %). Kuusilupa oikeuttaa kuusen ottamisen omaan käyttöön, mutta ei myyntiin.

 

Lisätietoja Metsähallituksen joulukuusiluvista Lapissa ja Pohjanmaa-Kainuun alueilla antavat:

Tiedottaja Aino Ilkka, p. 0206397049 (Lappi)
Tiedottaja Merja Väisänen, p. 0206396256 (Pohjanmaa-Kainuu)