Julkaistu 15.11.2023

Joulukuusen saa hakea valtion metsästä luvan kanssa

Lapin, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakuntien alueella joulupuun voi tänäkin vuonna hakea valtion metsästä – kunhan on ensin hankkinut siihen luvan Eräluvat-kaupasta. Eteläisessä Suomessa lupamyyntiä ei ole, sillä valtion metsät ovat hajallaan ja laajoja yhtenäisiä metsäalueita on vähän.

Kymmenen euroa maksava lupa oikeuttaa hakemaan joulukuusen tai -männyn valtion talouskäytön piirissä olevista monikäyttömetsistä. Enontekiön, Utsjoen ja Inarin kunnissa joulukuusiluvalla haettavan joulupuun tulee olla mänty, sillä kuusia kasvaa pohjoisimpien kuntien alueella harvassa.

Joulukuusilupa valtion metsistä maksaa kymmenen euroa. Kuva: Reijo Kuosmanen.

Luvan ostajan on varmistettava alueen kuuluminen Metsähallituksen metsätalouskäytössä oleviin metsiin, sillä joulupuuta ei koskaan saa hakea suojelu- tai retkeilyalueilta. Helpoiten monikäyttömetsien sijainnin voi tarkastaa Retkikartasta – www.retkikartta.fi – ja valitsemalla kartasta tason ”metsätalouden monikäyttömetsät”.

Ennen kuusenhakuun lähtemistä kannattaa lumisena aikana varmistaa, että metsätie on aurattu. Joulupuu noudetaan tien varresta, korkeintaan parinkymmenen metrin etäisyydeltä. Puita ei voi kaataa istutetusta taimikosta. Noudettava joulupuu saa olla enintään kolme metriä pitkä.

Lupaostokset hoituvat Eräluvat-verkkokaupassa osoitteessa verkkokauppa.eraluvat.fi sekä Tiedekeskus Pilkkeessä Rovaniemellä (Ounasjoentie 6). Joulukuusiluvan hinta on 10 euroa (sis. alv. 24 %).

Lisätietoa: 

Lappi: viestinnän erityisasiantuntija Aino Ilkka, aino.ilkka@metsa.fi, p. 0405298732

Pohjanmaa-Kainuu: viestinnän asiantuntija Karoliina Rantala, karoliina.rantala@metsa.fi, p. 0405416241

Etelä-Suomi: viestinnän asiantuntija Keijo Kallunki, keijo.kallunki@metsa.fi, p. 0405362184